بروزرسانی شده در ۱۳ شهریور ۱۴۰۱

راهنمای آموزش مهارت نگهداری از وسایل شخصی به کودک

راهنمای آموزش مهارت نگهداری از وسایل شخصی به کودک
زمان مطالعه : ۹ دقیقه ۶۷۴۹ بازدید ۰ نظر

با شروع مدرسه‌ها نگرانی‌های والدین درباره گم شدن وسایل کودکان بیشتر شده. در این مطلب درباره آموزش نگهداری از وسایل شخصی به کودک صحبت کرده‌ایم.

گاهی اوقات بچه‌ها بعد از یک روز حضور در مدرسه به خانه برمی‌گردند و والدین از آنها می‌پرسند از فلان وسیله تازه‌ای که برایش خریده‌اند، راضی است یا خیر؟ اما بچه‌ها خبر می‌دهند که آن را گم کرده‌اند یا در زمان استفاده خراب شده است. در برخی از خانواده‌ها این مشکل بارها تکرار می‌شود. همین مسئله باعث می‌شود که والدین به فکر فرو بروند و به دنبال راه چاره‌ای برای این معضل بگردند. در این مقاله قصد داریم مهم‌ترین نکاتی که در آموزش نگهداری از وسایل شخصی به کودک باید در نظر گرفته شود را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.


راهنمای نگهداری از وسایل شخصی در مدرسه

یکی از دغدغه‌های ذهنی والدین در خصوص فرزندانشان آموزش مفاهیمی مانند نظم و انضباط به آنها است. مشکل گم کردن یا خراب شدن مکرر وسایل شخصی در مدرسه یا مهد کودک نیز بیشتر ناشی از همین معضل است. بنابراین آموزش نگهداری از وسایل شخصی به کودک اهمیت بسیار بالایی دارد. در همین راستا مهم‌ترین نکاتی که باید در این زمینه مد نظر والدین باشد عبارتند از:


۱. گنجاندن برنامه‌های منظم برای آموزش نگهداری از وسایل شخصی

کودکان در ابتدا آشنایی و درک عمیقی از مفهوم نظم و انضباط ندارند. همین مسئله باعث می‌شود که هرچقدر هم درباره منظم بودن و مراقبت از وسایل با آنها صحبت شود، درک درستی از این موضوع نداشته باشند. بهترین کار برای آموزش نگهداری از وسایل شخصی به کودک، آموزش عملی منظم بودن است. برای این منظور باید سعی کنید تا برنامه‌های مشخصی را برای زندگی روزمره بچه‌ها در نظر بگیرید. این کار باعث می‌شود که کودک به مرور زمان و به صورت ناخودآگاه با مفهومی به نام نظم در زندگی شخصی آشنا شود. البته توجه داشته باشید که در تنظیم برنامه برای زندگی شخصی فرزند خود زیاده‌روی نکنید و فشار بیش از حد به او وارد نیاورید.


پسربچه در حال برنامه‌ریزی


بیشتر بخوانید: بهترین زمان آموزش و ترتیب به کودکان چه سنی است؟


۲. وضع قوانین مشخص و ثابت برای استفاده از وسایل خانه

کودکان خیلی زود می‌توانند خود را با قوانین و مقرراتی که در حریم خانواده وضع می‌شود، تطبیق دهند. والدین برای آموزش نگهداری از وسایل شخصی به کودک می‌توانند قوانین مشخصی برای استفاده از هریک از وسایل خانه وضع کنند. به عنوان مثال کودک در زمان تماشای تلویزیون نباید نزدیک صفحه نمایش آن بنشیند یا کنترل تلویزیون را در دست بگیرد. بالا و پایین پریدن روی مبل‌ها ممنوع است. بعد از بازی کردن با اسباب بازی‌ها نیز باید آنها را جمع کرده و در کمد قرار دهد. وضع این دست قوانین در خانه برای ایجاد نظم و انضباط در بچه‌ها بسیار مفید است.


۳. صحبت با کودک درباره اهمیت منظم بودن و فواید آن

گفتگو مادر با دختربچه


درباره فواید منظم بودن و نگهداری از وسایل شخصی با بچه‌ها حرف بزنید. خیلی از مواقع والدین در زمانی که بچه‌ها وسیله‌ای را گم یا خراب می‌کنند صرفا با امر و نهی با آنها مواجه می‌شوند. این در حالی است که خیلی از مواقع بچه‌ها نمی‌دانند چطور باید از وسایل شخصی نگهداری کنند و اگر این کار را انجام ندهند، چه اتفاقی رخ می‌دهد. بنابراین برای آموزش نگهداری از وسایل شخصی به کودک باید با آنها در محیطی دوستانه حرف بزنید.


۴. در نظر گرفتن جریمه برای گم کردن یا خراب کردن وسایل شخصی

کودک شما باید بداند که عواقب بی‌توجهی در نگهداری و مراقبت از وسایل شخصی بیش از هر کس دیگری متوجه شخص او خواهد شد. در این صورت قطعا مسئولیت‌پذیری او افزایش پیدا می‌کند و تلاش خود در نگهداری از وسایل شخصی‌اش را افزایش می‌دهد. برای این منظور وقتی وسیله‌ای را گم یا خراب می‌کند، نباید بلافاصله نسبت به جایگزین کردن آن اقدام کنید. کودک شما باید حس کند که اگر وسیله‌ای را خراب می‌کند تا مدتی از داشتن آن محروم خواهد ماند. اما اگر بلافاصله بعد از خراب شدن وسیله‌ای، مجددا آن را تهیه کنید و در اختیار او بگذارید، قطعا کودک هیچ نیازی به افزایش توجه و مراقبت در خود احساس نمی‌کند.


بیشتر بخوانید: ۱۰ نکته برای تربیت کودکان مسئولیت‌پذیر


۵. تشویق کردن در آموزش نگهداری از وسایل شخصی به کودک


هدیه دادن مادر به دختربچه


همان قدر که جریمه می‌تواند در ایجاد حس مسئولیت و نظم در کودک شما مؤثر باشد، باید توجه داشته باشید که تشویق کردن او نیز در افزایش انگیزه برای نگهداری و مراقبت از وسایل شخصی بسیار مفید است.

به عنوان مثال زمانی که کودک شما برای مدت زیادی از یکی از وسایل شخصی خود به خوبی مراقبت می‌کند، سعی کنید به‌عنوانِ تشویق هدیه‌ای برای او تهیه کنید و به‌دقت به او توضیح دهید که این هدیه را به دلیل نگهداری دقیق از وسایل شخصی برای او گرفته‌اید. ایجاد انگیزه نقش مهمی در آموزش نگهداری از وسایل شخصی به کودک دارد.


۷. الگوی رفتاری والدین برای فرزندان

اگر قصد دارید تا بهترین راهنمای نگهداری از وسایل شخصی در مدرسه برای فرزندان خود باشید، باید با رفتار عملی خود این مسئله را نشان دهید. وقتی کودک ببیند که شما دائما وسایل شخصی خود را گم می‌کنید یا آنها را از دست می‌دهید، قطعا تأثیرپذیری منفی نیز از ماجرا خواهد داشت.


بیشتر بخوانید: چگونه کودک را برای رفتن به مهدکودک آماده کنیم؟


۶. خرید محصولاتی که حمل و نقل آسانی دارند.

تصور کنید فرزند شما روزانه باید به وسایل متعددی همچون اسباب بازی‌ها، لوازم التحریر، وسایل رنگ آمیز، کتاب‌های داستان، دفترهای نقاشی، وسایل شخصی و… سر و سامان بدهد. مطمئنا کودک به مرور کلافه و سرگردان خواهد شد، چرا که نظم بخشیدن به تمامی این محصولات کار آسانی نبوده و از عهده‌ی کودک خارج است. به همین دلیل توصیه می‌شود در هنگام خرید انواع اسباب بازی، لوازم التحریر و… محصولاتی را انتخاب کنید که قابلیت حمل و نقل آسان داشته و نظم بخشیدن به وسایل را برای کودک آسان‌تر می‌کنند. برای مثال، «کیف ست نقاشی آریا» تمام لوازم تحریر مورد نیاز کودک را در یک بسته‌بندی ساده و جذاب به بازار عرضه می‌کند. جای تمام لوازم این کیف با استفاده از جداکننده‌های پلاستیکی جدا شده و کودک می‌تواند پس از هر بار استفاده، قلم‌های و لوازم خود را در جایگاه مناسب خود قرار دهد. همچنین دسته‌ی کیف پلاستیکی مطابق با ارگونومی بدن کودکان طراحی شده و حمل و نقل این وسایل را برای کودک راحت‌تر می‌کند. کیف ست نقاشی آریا شامل ابزار زیر می‌شود:

  • مداد رنگی ۱۲ رنگ
  • پاستل روغنی ۱۲ رنگ
  • آبرنگ ۱۲ رنگ
  • ماژیک ۶ رنگ

کیف ست نقاشی آریا

خرید کیف ست نقاشی آریا


۷. تعیین جای مشخص برای وسایل شخصی کودک

جای مشخص برای اسباب‌بازی‌ها


در اتاق شخصی کودک با همکاری خود او بخش‌های مشخصی را برای نگهداری و قرار دادن هریک از وسایل شخصی او تعیین کنید. به این ترتیب می‌توانید از کودک خود بخواهید که بعد از استفاده از هر کدام از وسایل، آن را در جای مشخص خود قرار دهد.


بیشتر بخوانید: چرا آموزش مهارت‌های زندگی به کودکان را باید جدی بگیریم؟


۸. عجله نکردن در آموزش نگهداری از وسایل شخصی به کودک

نکته بسیار مهمی که والدین باید در این زمینه مد نظر داشته باشند، آن است که تحت هیچ شرایطی نباید تلاش کنند تا ظرف مدت زمان کوتاهی به نتیجه نهایی دست پیدا کنند. فرایند یادگیری در کودکان نیاز به زمان دارد. ممکن است کودک شما در ابتدای راه نتواند آنچه شما از او انتظار دارید را برآورده کند. در این شرایط به هیچ عنوان نباید از کوره در بروید و باید با آرامش با این قضیه برخورد کنید. شک نکنید که در بلند مدت به نتیجه مناسبی دست پیدا خواهید کرد.

کلام پایانی

در این مقاله سعی کردیم ۸ نکته مهم در آموزش نگهداری از وسایل شخصی به کودک را بررسی کنیم. واقعیت این است که سرزنش کردن و پرخاشگری در زمانی که کودک وسیله‌ای را خراب می‌کند، چندان راهگشا نیست. اما در مقابل حفظ آرامش و استفاده از روش‌های تربیت هوشمندانه می‌تواند نقش بسزایی در همراه کردن کودک در نگهداری و مراقبت از وسایل شخصی‌اش داشته باشد. به کار گرفتن هم‌زمان ۸ راه‌حلی که در این مقاله بررسی کردیم، نتیجه‌بخش خواهد بود. تردید نکنید.

دیدگاه شما
|
دیدگاهی ثبت نشده است، اولین نفری باشید که یک دیدگاه ثبت می کند.