چگونه کودک را برای رفتن به مهدکودک آماده کنیم؟
امروزه فرستادن کودک به مهد تقریباً همهگیر شده است. در این مقاله درباره روشهای آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک بخوانید.
میتوان گفت همه ما زمانی که به گذشته و کودکی فکر میکنیم، خاطرات خوب زیادی را از دوران مهدکودک یا مدرسه بهخاطر میآوریم. اما در این میان هستند خاطراتی که یادآور سختی روزهای اول ورود به یک محیط جدید باشند. در گذشته به دلیل آنکه بیشتر مادرها خانهدار بودند و جمعیت کودکان در خانه بیشتر بود، کمتر پیش میآمد که کودکان پیش از ورود به مدرسه به مهدکودک بروند. امروزه اما به دلیل مشغلههای کاری پدرها و مادرها، فرستادن کودک به مهد تقریباً همهگیر شده است. علاوه بر اینها، تعداد کودکان در خانوادهها بسیار کم شده است و کودکان نمیتوانند تنها در محیط خانه، مهارتهای ارتباطی و اجتماعی به دست آورند. زمانی که میخواهیم کودکان را به مهد بفرستیم، جدایی از محیط خانواده برای آنها بسیار سخت است. به همین جهت در ادامه درباره روشهای آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک صحبت میکنیم.
به منظور آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک چه عملیاتی را انجام دهیم؟
کودکانی که قرار است به مهدکودک بروند، در واقع برای اولینبار قرار است از محیط خانواده جدا شوند. برای آسان ساختن این جدایی و مراقبت از روان کودک، والدین باید روشهایی را در پیش گیرند. در ادامه به نام بردن و شرح چند روش برای آمادهسازی کودکان، میپردازیم.
بیشتر بخوانید: زندگینامه ماریا مونتهسوری؛ موسس اولین مهدکودک دنیا
برنامهای برای بازدید از مهدکودک ترتیب دهید
توجه کنید که این مرحله بسیار اهمیت دارد. حتماً برنامه خود را تنظیم کنید و پیش از زمان حضور کودک در مهدکودک و یا مدرسه، به همراه او به بازدید از آنجا بروید. او را به قسمتهای مختلف برده و با محیط آشنا کنید. حواستان باشد هیچ یک از فضاهایی مثل سالن ورزش، اتاق بازی، بوفه و کلاس درس از قلم نیفتد. او را نزد مربی و معلم ببرید و با آنها صحبت کنید. برخی از مراکز مهدکودک و یا مدارس، پیش از آغاز سال آینده و برای ثبتنام جدید، برنامهای برای بازدید اولیا و کودکان از محیط ارائه میکنند؛ اما اگر اینچنین نبود هم، پدرها و مادرها نباید از این مسئله غافل شوند. اگر آشنا و دوستی در مهدکودک مورد نظرتان پیدا کردید سعی کنید کودکتان را به سمت ارتباط با کودک آنها متمایل کنید. وجود یک دوست میتواند فضا را برای او جذاب کند. این را میتوان یکی از مهمترین موارد لازم جهت آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک دانست. دقت کنید که آمادگی کودکان برای رفتن به مهدکودک، بر عهده والدین است. پس این موضوع را پشتِگوش نیندازید.
بیشتر بخوانید: راههای غلبه بر اضطراب و ترس کودک از مدرسه
از جزئیات اتفاقات مهدکودک آگاه باشید
مطمئن باشید که نیاز است شما از تمام فعالیتهای کودکتان در مهدکودک آگاهی داشته باشید. هرچه که کودک از مهد به خانه میآورد و هر تکلیفی که برای انجام دارد را بررسی کنید. شاید نیاز باشد گاهی به مهد سر بزنید. با مربیها و مسئولین مهد صحبت کرده و خود را معرفی کنید. این کار میتواند برای کودک شرایط بهتری مهیا کند.
برای خواب کودک برنامه داشته باشید
همواره کودکان پیش از رفتن به مدرسه و مهدکودک، مشکل بیدارشدن از خواب دارند. یکی از دلایلی که کودکان، مدرسه یا مهد را دوست ندارند، همین سختی بیدار شدن از خواب است. کودکان معمولاً در تابستان و یا قبل از رفتن به مهد، عادت میکنند که دیر به رختخواب بروند. به همین دلیل، صبح زود بیدار شدن برای آنها دشوار است. زود خوابیدن علاوه بر تأثیر مثبتی که بر رشد کودک دارد، برای راحتی و آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک نیز ضروری است. حدود یک ماه پیش از آنکه زمان رفتن کودک به مهد و یا مدرسه برسد، برای خواب او برنامهریزی کنید. میتوانید رفتهرفته ساعت خواب او را تنظیم کنید؛ مثلاً هر شب ۱۵ دقیقه او را زودتر به رختخواب ببرید. زمانی که خواب کودک به حالت مناسب رسید، بخشی از نارضایتی کودک برای رفتن به مهد، از بین میرود. توجه کنید در طول سال نیز اجازه ندهید که ساعت خواب کودک برهم بخورد.
بیشتر بخوانید: بهترین زمان آموزش نظم و ترتیب به کودکان چه سنی است؟
بهترین لوازم مورد نیاز مهدکودک را مهیا کنید.
توصیه میشود چند روز پیش از شروع سال تحصیلی جدید، نسبت به خرید لوازم تحریر مهد کودک اقدام کرده و تمام وسایل مورد نیاز کودک را مهیا کنید. اما از کجا مطمئن باشیم که تمام وسایل لازم برای آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک را مهیا کردهایم؟ در این قسمت برخی از ضروریترین لوازم مهد کودک را معرفی کرده و برندهای محبوب آن را معرفی خواهیم کرد.
- لوازم هنری:
کودکان در دوران مهد کودک انواع شاخههای هنری را امتحان کرده و تکنیکهای مختلف آن را آموزش میبینند. برای همین توصیه میشود از انواع ابزار لوازم هنری همچون وسایل رنگآمیزی و لوازم بهداشتی مناسب استفاده کرده و استعداد فرزندتان را شناسایی کنید. به منظور آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک به لوازم هنری زیر احتیاج خواهید داشت:
- مداد شمعی: ممکن است مربیان مهد نیز از شما بخواهند انواع مداد شمعی ۸، ۱۶ و ۲۴ رنگ را برای کودک خود مهیا کنید. شرکت آریا با استفاده از مواد اولیهی مرغوب و غیر سمی، انواع کرایون نقاشی را تولید و به بازار عرضه میکند. سطح مقطع این محصولات به صورت چندضلعی و دوکی شکل طراحی شده و از سلامت انگشتان کودک محافظت میکند. «پاستل ۲۴ رنگ آریا مدل کیفی پلاستیکی» مجموعهی کاملی از آن چیزی است که یک کودک به آن نیاز دارد. تنوع رنگی این محصول، تخیل کودک را به صورت چشمگیری گسترش میدهد. همچنین هر مداد شمعی با پوسته کاغذی پوشیده شده که از عرق کردن دستهای کودک جلوگیری خواهید کرد.
- ماژیک: از دیگر محصولاتی که برای آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک الزامی است، انواع ماژیکهای رنگی است. «ماژیک ۱۲ رنگ پیکاسو» با رنگهای جذاب و متنوع خود، سلیقهی کودکان را ارضا کرده و خاصترین تکنیکهای نقاشی را به آنها آموزش میدهد. بستهبندی این محصول به صورت پلاستیک شفاف بوده و وزن سبک آن، حمل و نقل بستهی ماژیک را برای کودک آسانتر خواهد کرد.
- مداد رنگی: برخی از مربیان مهد کودک آموزش تکنیکهای مداد رنگی را به مداد شمعی ترجیح میدهند. در این حالت میتوانید از انواع مداد رنگی روغنی و پلی کروم استفاده کرده و زمینهی تقویت مهارتهای هنری کودک خود را فراهم کنید. برای آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک، خرید یک بسته «مداد رنگی ۳۶ رنگ آریا با تراش مدل مقوایی» توصیه میشود. سطح مقطع این مدادها به صورت شش ضلعی بوده و امکان خلق انواع ایدهها را به کودک میدهد. مداد رنگیهای آریا از مواد اولیهی مرغوبی همچون موم و روغن تشکیل شدهاست. به همین دلیل، کار با آن برای کودکان خردسال مناسب بوده و پوشانندگی بالا دارد.
- کاور مهدکودک: هرگز نمیتوان پک آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک را بدون وسایل بهداشتی تصور کرد. کاور مهدکودک یک وسیلهی ضروری برای حفظ تمیزی لباس فرزند شما در مهد کودک بوده و نکات بهداشتی را به او آموزش میدهد. «کاور مهد کودک آریا» در دو سایز کوچک و بزرگ طراحی و به بازار عرضه میشود. برای خرید این محصول میتوانید به سایت آریالند مراجعه کرده و محصول مورد نظر خود را به صورت غیر حضوری سفارش دهید.
- ظرف غذا: کودک در مهد فعالیتهای ذهنی و حرکتی فراوانی انجام میدهد. به همین دلیل به سرعت انرژی خود را از دست داده و نیاز دارد حداقل دو میان وعده در مهد کودک مصرف کند. اما چگونه میتوان مواد غذایی مناسب را بستهبندی کرده و تا زمان مصرف در مهد کودک سالم نگاه داشت؟ استفاده از انواع ظروف غذا چاره راه است. به همین دلیل توصیه میشود در هنگام خرید لوازم ضروری برای آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک میتوانید از «ظرف غذای آریا طرح بیضی» استفاده کرده و از سلامت تغذیه کودک اطمینان حاصل کنید. این محصول از پلاستیک مرغوب و غیر سمی تهیه شده و دمای مایکروویو را نیز تحمل میکند. همچنین طرح بیضی شکل آن مورد پسند کودکان بوده و وزن زیادی را به کولهی کودک اضافه نمیکند.
- لیوان آبخوری: تاکنون به صف آبخوری مهدها توجه کردهاید؟ اکثر کودکان با دستهای خود آب را جمع کرده و از آن مینوشند. این روش آبخوردن کاملا غیر بهداشتی بوده و به شیوع بیماریهای واگیردار کمک فراوانی میکند. بهترین گزینه برای آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک، خرید یک لیوان آبخوری مناسب و کمحجم است. «لیوان آبخوری آریا مدل دربدار» بسیار کم وزن بوده و طرح جذاب آن، سلیقهی هر کودکی را ارضا میکند. همچنین درب محصول از ورود میکروب و آشغال به لیوان جلوگیری خواهد کرد.
برنامه صبح کودک را مرور کنید
همه ما وقتی خوب زمان مدرسه و کودکی را مرور میکنیم، عجلههای صبح برای حاضر شدن و رسیدن به سرویس، ترافیک سنگین مسیر، بیاشتهایی صبحگاهی، جا گذاشتن وسایل و … را به خاطر میآوریم. این مسائل برای کودکان بسیار آزاردهنده است. برای مرتفع کردن این مشکلات، پیش از آغاز مدارس و یا فرستادن کودک به مهد، یکی دو بار برنامه صبحگاهی را مرور کنید. کودک را از خواب بیدار کرده و به او صبحانه بدهید. از کودک بخواهید خود وسایلش را جمع کند و شما به او کمک کنید. همانطور که قرار است به مدرسه بروید، به سمت مدرسه حرکت کنید. اگر قرار است با اتوبوس بروید، در ایستگاه منتظر بمانید. اگر با تاکسی و یا خودرو شخصی میروید، ترافیک را در نظر بگیرید. اگر میسر بود، به درون مدرسه یا مهد نیز سری بزنید. همیشه وقت را کمی بیشتر در نظر بگیرید؛ چون احتمال رخدادن اتفاقات غیرقابلپیشبینی زیاد است. این کار جهت آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک بسیار مؤثر است.
بیشتر بخوانید: چیکار کنم فرزندم باهوش بشه؟
برای صبحانه برنامه مرتبی تنظیم کنید
تقریباً همه کودکان با بیاشتهایی صبحگاهی روبهرو هستند. خواب ناکافی در شب یکی از دلایل این وضعیت است. نبود شرایط مناسب برای صرف صبحانه و نگرانی کودک برای دیر رسیدن، یکی دیگر از این دلایل است. برنامه را طوری تنظیم کنید که کودک پیش از رفتن به مهد و یا مدرسه، صبحانه کافی خورده باشد. این موضوع از دو جهت اهمیت دارد؛ یکی اینکه احتمالاً در مهد صبحانه مناسبی برای خوردن پیدا نمیشود و دوم اینکه با صبحانه خوردن در منزل، محیط امن خانه برای کودک شکل بهتری پیدا میکند. این مسئله برای آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک مهم است.
بیشتر بخوانید: دلایل بی اشتهایی صبحگاهی کودکان دبستانی چیست؟
حتماً برای ناهار کودک برنامه داشته باشید
برای تغذیه کودک، بهخصوص ناهار او، برنامه داشته باشید. بهتر است برای او غذای خانگی کنار بگذارید تا با خود ببرد. اگر گاهی نمیتوانستید برای کودک غذا بگذارید، از او بخواهید که خودش از بوفه غذا تهیه کند. پیش از زمان فرستادن کودک به مهد، مدت زمانِ بستهبندی و آمادهکردن غذا را اندازه بگیرید تا به وقتش موجب تأخیر کودکان نشوید. اگر قرار است خودش غذا تهیه کند، صبح به او پول خرد بدهید و سعی کنید در همین فرصت به او شمارش پول و خرج کردن را آموزش دهید. با او درباره هزینه غذا صحبت کنید تا تمرینی برای او باشد. این یکی از بخشهایی است که جهت آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک و مدرسه نیاز است.
بیشتر بخوانید: ۵ ماده غذایی برتر برای رشد و تقویت کودکان
خواب میان روز را حذف کنید
معمولاً کودکان عادت دارند در میان روز یک خواب کوتاه داشته باشند و یا چرت بزنند. پیش از آنکه زمان رفتن کودک به مهد فرا برسد، کمکم از مدت زمان این خوابها کم کنید. تا جایی پیش بروید که دیگر خواب میان روز برای کودک معنا پیدا نکند. در واقع با این کار، به سمتی حرکت میکنید که کودک را برای یک روز فعالیت کامل آماده کنید. این از انواع آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک است.
برنامه روشنی برای رفتوآمد مدرسه و مهد داشته باشید
زمانی که میخواهید کودک را به مهدکودک بفرستید، حتماً درباره رفت و آمد کودک و رسیدن او به خانه نگرانیهایی دارید. نکته اولی که دراینخصوص باید به آن توجه شود، این است که سعی داشته باشید که حتماً خودتان مسئولیت بردن به مدرسه و بازگرداندن کودک را داشته باشید. نکته دوم اینکه حتماً برای دیر رسیدن خود به مهد یا مدرسه برنامه ریزی مشخصی داشته باشید. مثلاً شخصی را مشخص کنید که در نبودتان به دنبال کودک برود و این مسئله را با کودک مطرح کنید. در غیر این صورت میتوانید به کودک بگویید تا زمانی که به دنبال او نرفتهاید در جایی مشخص منتظر باشد و با شما تماس بگیرد. اگر قرار است که کودک، خود به خانه بازگردد، برای او مسیری مشخص تعیین کنید و او را ملزم کنید که تنها از همان مسیر رفت و آمد کند. بدین صورت یکی از نگرانیهای والدین در خصوص آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک کاهش مییابد.
برای تکالیف کودکان برنامه داشته باشید
برای انجام تکالیف مهد و مدرسه کودک برنامهریزی کنید. محل مشخصی را برای این کار ترتیب دهید. وسایل مهد و کتابهای کودک را در جایی مشخص و به صورتی مرتب قرار دهید. زمانی از روز را طبق برنامه به انجام تکلیف کودکان و بررسی آنها اختصاص دهید. حتی برای استراحت بین انجام تکالیف نیز زمان تعیین کنید. همانطور که میدانید، کودکان در مهد، تکالیف خاص و سنگینی برای انجام ندارند. اما این یک تمرین برای منظم شدن و عادت به انجام تکالیف برای آینده است. حتماً این کار را برای آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک انجام دهید.
بیشتر بخوانید: چگونه فرزندم را به انجام تکالیفش تشویق کنم؟
وسایل لازم برای مهدکودک را با یکدیگر تهیه کنید
برای خرید وسایل و کتابهای مهدکودک، ممکن است فهرستی از طرف مربی به والدین داده شود. علاوه بر موارد ضروری که فهرست میشوند و مشخص هستند، وسایل دیگری مانند لوازم تحریر نیز نیاز هستند. مداد، خودکار، ماژیکهای رنگی، پاککنهای زیبا، جامدادی و … میتوانند برای کودکان بسیار جذاب باشند. سعی کنید به کودک اجازه دهید یا از او بخواهید که مدل و رنگ وسایل را خودش انتخاب کند. اگر مایل باشید، خوب است که برای او سالانه کفش و لباس نو، برای مهدکودک یا مدرسه بخرید. این کار میتواند روحیه کودک را عوض کند. شاید این کارها برای شما عادی به نظر برسد؛ اما میتواند برای کودکان بسیار مهم و خوشحالکننده باشد.
بیشتر بخوانید: آنچه قبل از خرید لوازم تحریر باید بدانید
کلام پایانی
این روزها کمتر خانوادهای را میتوان یافت که کودکان را به مهد نبرند. این همهگیری باعث میشود مطالب مهمی در جهت رفتن کودکان به مهد و آمادگی کودک برای رفتن به مهدکودک مطرح شود. در این مقاله سعی شد تا مهمترین عوامل آمادگی کودک برای حضور در اولین اجتماع مستقل از خانواده، بیان شود. این مطالب به کودک و خانواده کمک میکنند تا از نگرانیهای خانواده و سختیهای کار کودک کاسته شود. توجه کنید که کودک شما هنوز خیلی از مسائل را نمیداند و البته برای فهمیدن بسیاری از آنها نیز هنوز خیلی کوچک است. این آموزشها و رفتارهای صحیح یا اشتباه شما است که باعث میشود سبک زندگی کودک شکل بگیرد. پدرها و مادرهای دلسوز و آگاه، همواره برای مراحل مختلف زندگی کودک، باتوجهبه علایق او برنامه دارند.