چگونه فرزندم را به انجام تکالیفش تشویق کنم؟
کودکان در برابر مشق نوشتن مقاومت میکنند چرا که به مشق نوشتن عادت ندارند. در این مقاله راههای تشویق کودک به انجام تکالیف را بیشتر بدانید.
احتمالاً همه ما زمانی که به مدرسه میرفتیم را بهخاطر داریم. مدرسه به دور از بازیها، دوستیها و خاطرات خوبش، بخشی داشت که اصلاً به آن علاقه نداشتیم. در واقع کودکان به علت بازیگوشی و سطح بالای انرژی ذهن و بدنشان، به یک جا نشستن و انجام تکالیف مدرسه علاقه نشان نمیدهند. این مشکل، تقریباً برای تمام پدر و مادرها وجود داشته و اصلاً چیز جدید و خاصی نیست. همانطور که میدانیم، انجام تکالیف و درسخواندن اساس تحصیل است. در سالهای اخیر، به دلیل بیحوصلگی والدین، پیشرفت سریع تکنولوژی، عدم توجه به تربیت صحیح و آسانگیری بیش از حد به کودکان، میزان توجه به تکالیف مدرسه کاهشیافته است. ازاینرو باید راهکارهایی برای تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه پیدا کرد و آنها را به کار بست. در ادامه به این راهکارها میپردازیم.
۱۰ راه تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه
کودکانی که بهتازگی به سن مدرسه رسیدهاند، معمولاً در برابر انجام تکالیف مدرسه مقاومت میکنند. دلیل اصلی این مقاومت، آن است که کودک هنوز به این کار عادت ندارد و احساس کلافگی میکند. موردی که والدین حتماً باید در نظر داشته باشند، متناسب بودن مدت زمان انجام تکالیف و سن کودک است. توجه کنید که کودک در بین انجام تکالیف مدرسه، به مقدار کافی استراحت کند. در ادامه به نکاتی برای تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه میپردازیم.
محل انجام تکالیف مدرسه کودک را مشخص کنید
این مسئله خیلی اهمیت دارد که کودک تنها در یک محل خاص به انجام تکالیفش برسد. اینکه کودکی همه وسایل و دفتر و کتابش را در همه جای اتاق و خانه پراکنده کند، تنها تأثیر منفی و کلافگی به بار میآورد. باید جایی مشخص را برای انجام تکالیف کودکان در نظر بگیرید. این مکان باید ویژگیهای خاصی داشته باشد. یکی از این ویژگیها سکوت و آرامش محیط است. دقت کنید که وسایلی که ممکن است حواس کودک را پرت کند، از آنجا دور کنید. این وسایل میتوانند شامل تلویزیون، گوشی موبایل، پخشکننده موسیقی، کنسول بازی، کامپیوتر و … باشد. این کار باعث میشود کودک به اهمیت تکالیفش پی برده و از این جهت، برای تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه بسیار مهم است.
بیشتر بخوانید: کودکان بیش فعال چه ویژگیهایی دارند؟
محل انجام تکلیف کودک را از خودتان جدا کنید
حواستان باشد، محلی که برای انجام تکالیف کودکان تعیین میکنید، باید از محلی که خود در آنجا حضور دارید دور باشد. این کار از این جهت اهمیت دارد که کودک کمتر به گله و شکایت دست برده و بیشتر روی کارش تمرکز میکند. در موقع انجام تکالیف ممکن است کودک با پدر یا مادرش اختلاف پیدا کند. اتفاقی که کودک را بیشتر از انجام تکالیفش بیزار میکند. علاوه بر اینها، زمانی که محل درسخواندن و انجام تکالیف کودکان جدا باشد، کودک خود را در برابر کارش مسئول دانسته و با مسئولیتپذیری بیشتری این کار را انجام میدهد. یکی از راههای تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه، همین نکته است.
هنگام مشق نوشتن کودک فناوری را ممنوع و دور کنید
امروز دیگر کمتر خانهای پیدا میشود که افرادش درگیر فناوریهایی مثل موبایل و تبلت و به تبع آن شبکههای اجتماعی نباشند. در سالهای اخیر سن استفاده افراد از تکنولوژی بسیار پایین آمده؛ تا جایی که به کودکان رسیده است. تکنولوژی با وجود تمام ویژگیهای مثبتش، در این سالها باعث کمتوجهی کودکان به درس و مدرسه و انجام تکالیف شده است. باید دقت کنید که کودکانتان با توجه به سنشان، مدت زمان محدودی مجاز به استفاده از گوشی و تبلت باشند. علاوه بر این، نباید زمان انجام تکالیف، تکنولوژی در اختیار کودکان باشد؛ حتی اگر از آن استفاده نکنند. این موارد باعث جلوگیری از تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه میشود.
برای مشق نوشتن کودک برنامه منظم و مدون داشته باشید
یک نکته که برای تشویق کودک بهانجام تکالیف مدرسه بسیار اهمیت دارد، برنامهریزی است. حتماً به کمک خود کودک، یک برنامه نهچندان پیچیده برای انجام تکالیفش تهیه کنید و مدتی طبق آن کار را پیش ببرید. در این صورت کودک به برنامه عادت کرده و خواسته یا ناخواسته، طبق برنامه برای انجام تکالیفش آماده میشود. دقت کنید که این برنامهریزی باید با توجه به سن و تواناییهای کودک انجام شود. فشار زیاد و خستهکننده به نام برنامهریزی، تأثیرات منفی بسیاری دارد. حتماً برای برنامههای طولانیمدت کودک، ساعت استراحت و زنگ تفریح در نظر بگیرید. مثلاً کودک پس از هر درسی که میخواند و تکالیفش را انجام میدهد، یک ربع تا نهایتاً نیم ساعت استراحت کند. دقت کنید که در این زمان استراحت کوتاه، کودک به سمت تبلت یا موبایل نرود.
اهداف انجام تکالیف مدرسه را برای کودک مشخص کنید
شما گمان میکنید که کودکان درکی از مسائل ندارند و یا قدرت درکشان بسیار کم است. این در حالی است که کودکان بسیار بیش از آنچه شما فکر میکنید، به اطرافشان آگاهی دارند. اگر با این مسئله کنار بیایید؛ کار برایتان آسانتر میشود. بنشینید و منطقی با کودکتان صحبت کنید و به او تفهیم کنید که چه انتظاری از او درباره انجام تکالیفش دارید. این کار باعث تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه میشود؛ چراکه او میفهمد، شما او را جدی میگیرید و روی او حساب میکنید. از طرفی با این کار، کودک به اهمیت انجام تکالیفش پی برده و آن را به نحو احسن انجام میدهد.
بیشتر بخوانید: بهترین زمان آموزش نظم و ترتیب به کودکان چه سنی است؟
از تشویق و تعریف لفظی برای مشق نوشتن کودکان غافل نشوید
تشویق و تمجید لفظی برای کودکان بسیار اهمیت دارد. در هر مسئلهای برای تربیت صحیح فرزند، این کار لازم و حیاتی است. حتماً برای کودک روشن کنید که به چه دلیل از او تعریف و تمجید میکنید. به مرور این کار تأثیرات مثبت شگفتانگیزی ایجاد خواهد کرد. حواستان باشد؛ این کار نباید تبدیل به یک روتین و حرکتی عادی شود. در این صورت، کودک به این تعاریف عادت کرده و اثر آن از بین میرود. هرازگاهی برای فعالیتهای خاص و موفقیتهای تحصیلی کودک، جایزه مادی و معنوی در نظر بگیرید. این نکته را فراموش نکنید که نباید دفعات آن زیاد شود. تمجید مستقیم، یکی از راههای تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه است.
هیچوقت به کودک باج ندهید
توجه کنید که در صورت عدم انجام تکالیف توسط کودک، به او باج یا رشوه ندهید. این کار پیامدهای بسیار بدی به همراه دارد. اولین پیامد آن این است که کودک باز هم از زیر درس خواندن فرار میکند. دوم، به این روال عادت کرده و برای هر چیزی که از او بخواهید، از شما درخواستی دارد. سوم، کودکان بزرگ میشوند و خواستههایشان نیز بزرگ و بزرگتر میشود؛ اما این اخلاق در آنها نهادینه میشود و همچنان از شما بیشتر و بیشتر میخواهند. در این صورت هم انگیزه کودک را از بین میبرید و هم با روش نادرست تربیتی، آینده رابطه خود و کودکتان را به خطر میاندازید.
برای مشق نوشتن بچهها سختگیری زیاد و نامتعادل نداشته باشید
واکنش بیش از حد و سختگیرانه نسبت به کارهای اشتباه و یا انجام ندادن تکالیف مدرسه، میتواند بهصورت قابلتوجهی از تأثیر حرف شما بر کودک بکاهد. همچنین زمانی که شما بابت مسئلهای زیاد به کودک تذکر بدهید، او متوجه حساسیت شما نسبت به این مسئله شده و ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد. دقت کنید که در این موارد باید صبور باشید. اگر گمان میکنید که کودک با شما لجبازی میکند مسئله را برای خود بیاهمیت نشان دهید. حتماً نتیجه بهتری دریافت خواهید کرد. هرگز عصبانی نشوید و با آرامش، کودک را به انجام تکالیف مدرسه تشویق کنید.
بیشتر بخوانید: راههای غلبه بر اضطراب و ترس کودک از مدرسه
مسئولیت انجام تکالیف کودک را به عهده نگیرید
همیشه به این نکته توجه داشته باشید که اگر پدر و مادر دلسوزی هستید باید فرزند مسئولیتپذیری تربیت کنید. این مسئولیتپذیری باید از کودکی آموزش داده شود. بدانید و به کودک خود بفهمانید که مسئولیت انجام تکالیفش با خود او است، نه شما یا شخص دیگر. در سالهای اخیر دیده میشود که بسیاری از فرزندان به دلیل کم بودن تعداد فرزندان در خانه و تغییر سبک زندگیها، طوری تربیت میشوند که با مسئولیتپذیری مشکل دارند. با تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه، روی مسئولیتپذیری او کار کنید. مثلاً اگر در درس و مدرسه به مشکلی برمیخورد، او را کمک کنید؛ اما به او تفهیم کنید که مسئولیت کارش با خودش است.
برای تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه از لوازم التحریر با کیفیت و فانتزی استفاده کنید.
نقش لوازم التحریر با کیفیت و فانتزی را در تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه نادیده نگیرید. کودکان قدردان زیباییهای دنیا هستند و به خوبی قدر این زیباییهایی را میدانند. آنها با تمام شور و اشتیاق خود از لوازم تحریر استفاده کرده و از کار با آنها لذت میبرند. از انواع لوازم تحریر مدرسهی زیبا و فانتزی که برای تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه مناسب هستند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱.مداد رنگی ۱۲ رنگ فلورسنت آرتیست آریا
مداد رنگیهای معمولی از رنگدانههای مرغوب و مقداری روغن یا موم تشکیل شدهاند. این محصولات جلوهی بصری زیبایی به نقاشی کودک میبخشند. برای تولید «مداد رنگی ۱۲ رنگ فلورسنت آرتیست آریا» از مقداری مواد جذبکنندهی نور نیز استفاده شده است. به این ترتیب نقاشی کودک در طور روز نور محیط را به خود جذب کرده و در شب روشن و درخشنده میشود. جلوهی بصری اعجاب انگیز این محصول برای تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه بینظیر خواهد بود. همچنین برای تولید بدنهی این مدادها از چوب درختان احیا شده استفاده شدهاست. بنابراین با خرید مداد رنگی آریا از محیط زیست نیز محافظت خواهد شد. کودک نیز میتواند با استفاده از این محصول بر روی انواع کاغذهای تیره و سیاه نیز نقاشی کشیده و نیروی خلاقیت خود را گسترش دهد.
۲.ماژیک هایلایتر پهن پیکاسو گریپ پلاس
مارکرها از فانتزیترین لوازم تحریر مدرسه به شمار میروند و به تقویت حافظهی دانشآموزان کمک شایانی میکنند. هرچه کیفیت نوشتاری این محصولات بیشتر باشد، کودک تمایل بیشتری برای مطالعه داشته و تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه بدون دردسر انجام میپذیرد. «ماژیک هایلایتر پهن پیکاسو گریپ پلاس» قطر نوشتاری ۳ میلیمتری را ارائه داده و توانایی نشانهگذاری خطوط نوشتاری قطور را نیز دارد. همچنین سر قلم این ماژیکها از جنس نمد بوده و به صورت تخت طراحی شدهاست. به این ترتیب کودک میتواند بدون وارد کردن فشار زیاد به دست خود، از آن استفاده کند. همچنین این محصول برای استفاده بر روی کاغذ، کپی و فکس نیز مناسب خواهد بود. شما میتوانید از رنگهای متنوع این محصول که شامل زرد، سبز، صورتی، نارنجی، بنفش و آبی میشود، استفاده کرده و اشتیاق فرزند خود را برای تحصیل دو چندان کنید.
۳.تراش مخزن دار پیکاسو طرح کشویی
نوبت آن رسیدهاست که به سرزمین فانتزی و رنگارنگ تراشها قدم بگذاریم. کمتر کودکی است که عاشق ظاهر جذاب و خاص تراشهای دستی و برقی نشود. به همین دلیل استفاده از «تراش مخزن دار پیکاسو طرح کشویی» گزینهی ایدهآلی برای تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه محسوب میشود. کیفیت این محصول بسیار بالا بوده و از پلاستیک مرغوب تشکیل شده است. شرکت پیکاسو انواع تراش مخزن دار را در رنگهای فانتزی زرد، بنفش، سبز، صورتی و نارنجی تولید و به بازار عرضه میکند.
4.روان نویس نوک نمدی پنتر مدل FL101
انواع روان نویس از محصولات جذابی هستند که برای نگارش کودکان دبستانی مناسب بوده و رنگهای جذاب و فانتزی را به مشقهای آنان اضافه میکنند. «روان نویس پنتر مدل FL101» با سطح مقطع مثلثی خود، مطابق با اصول ارگونومی طراحی شده و از ایجاد احساس خستگی در دستان کودک جلوگیری میکند. همچنین جوهر این روان نویس نیز از کیفیت بالایی برخوردار بوده و به راحتی با آب تمیز میشود. استفاده از این محصول برای نشانهگذاری، نگارش، تیتر بندی، رنگ آمیزی و نقاشی نیز مناسب خواهد بود و کودک با استفاده از آن میتواند تکالیف خود را با لذت بیشتری انجام دهد. از تنوع رنگی رواننویسهای پنتر نیز میتوان به رنگهای مشکی، آبی، سبز، قرمز و صورتی اشاره کرد.
در برابر تذکر و توبیخ معلم خود را سپر نکنید
همه والدین، کودکان خود را دوست دارند و تقریباً پدر و مادری وجود ندارند که فرزندشان را دوست نداشته باشند. توجه کنید که کودک شما تفاوتی با بقیه ندارد و اگر بابت انجام ندادن تکالیفش جریمه شد و یا قرار بود جریمه شود؛ خود را سپر او نکنید و از معلم نخواهید که او را ببخشد. کودک شما باید یاد بگیرد که مسئولیت و عواقب کار خود را بپذیرد. شما با این کار نهتنها تشویق کودک به مشق نوشتن را مختل میکنید؛ بلکه باعث آسیبپذیری او در زندگی آینده و بزرگسالی او میشوید. این کودکان عمدتاً هیچگاه معنی مسئولیت را درک نخواهند کرد. درست است که توبیخ کودکتان برای شما دردناک خواهد بود؛ اما این بخشی از وظیفه کودکپروری شما است.
بیشتر بخوانید: آنچه قبل از خرید لوازم تحریر باید بدانید
آنچه در مورد تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه بیان شد
کلام نهایی
همان گونه که بیان شد، همه خانوادهها و والدین نگران آینده فرزندانشان هستند. یکی از مواردی که در آینده کودکان دخیل است، تحصیل و قوی بودن پایه آموزشی آنها است. این نگرانی والدین قابلدرک است؛ اما باید برای رفع این نگرانی، در جهت درستی گام برداشته و مراقب تربیت کودک خود باشند. نه افراط در سختگیری به کودک نتیجهبخش خواهد بود و نه آسانگیری و رها کردن کار او موفقیتآمیز خواهد بود. در مجموع، در مسیر تربیت و پرورش کودکان باید با احتیاط، حسابشده و متعادل عمل کرد. گاهی نیاز به سختگیری است، گاهی نادیدهگرفتن و گاهی مابین این دو مناسب است. امید است با مطالعه این مطالب بتوانید به بهترین نحو، فعالیت درسی کودکتان را کنترل کرده و در جهت تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه گام بردارید.