برای کشف استعداد کودکان اوتیسم چه باید کرد؟
یکی از راه های لذت بخش تر کردن زندگی کودکان اوتیسم کشف استعداد آنهاست.در این مقاله بخوانید چگونه استعداد کودکان اوتیسم را کشف کنید.
با شنیدن واژهی اوتیسم چه چیزی برای شما تداعی میشود؟ تا چه حد با این بیماری، علائم و ویژگیهای کودکان اوتیسم آشنا هستید؟ به نظر شما بیماری اوتیسم مانعی برای موفقیت کودک به شمار میرود؟ آیندهی کودکان اوتیسم چگونه خواهد بود؟ بسیاری از والدین تصور میکنند، اختلال اوتیسم مانع موفقیت فرزند آنها در آینده خواهد شد. حال آنکه با تشخیص به موقع استعداد کودکان اوتیسم میتوان به آنها برای ساختن آیندهای روشن کمک کرده و مشکلات احتمالی آنها را مرتفع کرد. در این مطلب، ابتدا شما را با اختلال اوتیسم و علائم آن آشنا کرده و اهمیت شناسایی استعداد کودکان اوتیسم را بیان خواهیم کرد. در پایان نیز چند راهکار موثر برای ارزیابی استعداد این کودکان ارائه خواهیم کرد. برای آشنایی با دنیای کودکان اوتیسم، با ما همراه باشید.
اختلال اوتیسم و علائم آن چیست؟
تاکنون با کودکان اوتیسم برخورد داشتهاید؟ آیا حرکات، رفتار و جملات تکراری و محدود آنها را مشاهده کردهاید؟ به صورت کلی کودکان اوتیسم در سیستم عصبی خود دچار اختلالات رشدی هستند و به همین دلیل حرکات تکراری و کلیشهای متعددی را از خود بروز میدهند. این اختلال فراگیر فارغ از نژاد، فرهنگ و... در سراسر جهان مشاهده شده و بیشتر پسربچهها را مبتلا میکند. ASD نام دیگر این بیماری بوده و در زبان فارسی به عنوان «بیماری درخودماندگی» نیز از آن یاد میشود. این بیماری درجات گوناگونی دارد که در هرکدام کودک به اختلالات گوناگونی دچار میشود. از بارزترین انواع اوتیسم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- همراه با اختلالات فکری
- بدون اختلالات فکری
- همراه اختلالات زبانی
- بدون اختلالات زبانی
- ناشی از یک بیماری ژنتیکی شناختهشده یا یک عامل محیطی
- همراه با اختلالات عصبی، روانی و رفتارهای دیگر
- همراه با جمود خلسهای
یک کودک اوتیستیک میتواند یک یا چند نوع از این اختلالات را به صورت همزمان در خود داشته باشد. اما چگونه بیماری اوتیسم را در فرزند خود تشخیص دهیم؟ به صورت کلی علائم بیماری اوتیسم در 12 تا 24 ماهگی قابل شناسایی است. این علائم خود به دوگروه زیر تقسیم میشود:
1. علائم مربوط به مهارتهای اجتماعی
- کودکان اوتیستیک برای بروز احساسات و علایق خود با مشکل مواجه میشوند.
- در برخی از موارد کودکان مبتلا به اوتیسم نمیتوانند تداوم مکالمات قبل و بعد خود را حفظ کنند.
- برقرار ارتباط غیر کلامی برای کودکان اوتیسم بسیار دشوار است. برای مثال کودک در هنگام برقراری ارتباط چشمی با دیگران مضطرب و پریشان خواهد شد.
- این افراد نمیتوانند زبان بدن و حالات صورت دیگران را به درستی تشخیص دهند.
- کودکان مبتلا به اوتیسم نمیتوانند روابط اجتماعی خود را برای زمان طولانی حفظ کرده و آن را گسترش دهند.
2. علائم رفتاری مکرر
- کودکان اوتیستیک حرکات بدنی و گفتاری محدودی را بدون احساس خستگی تکرار میکنند.
- این افراد رفتارهای خاص و منحصر به فرد خود را داشته و به انجام آن پایبند هستند.
- بروز عکسالعملهای شدید یا ضعیف از دیگر علائم اختلال اوتیسم است. برای مثال کودک در مواجه با صدای اسباب بازی موزیکال یک واکنش منفی و شدید از خود نشان میدهد.
- کودکان مبتلا به اوتیسم به یکسری دغدغههای ثابت دچار هستند.
بیشتر بخوایند: مفیدترین کتاب ها برای پرورش کودک
چرا باید استعداد کودکان اوتیسم را شناسایی کرد؟
عکسالعملها، روحیه و نحوهی رفتار والدین با کودکان اوتیسم نقش به سزایی در سرنوشت آنها دارد. شما با فرزند اوتیسم خود چگونه رفتار میکنید؟ تصور کنید در مواجه با فرزند اوتیسم خود همواره دچار استرس شده و با خلقوخوی نامناسبی با او رفتار میکنید. در این صورت کودک نیز دچار استرس، سرخوردگی و افسردگی شده و شانس به دست آوردن آیندهی روشن را از دست خواهد داد. در مقابل اگر با کودکان اوتیسم با تعهد و دلسوزی رفتار کنید، کودک اوتیسم نیز از تواناییهای خود استفاده کرده و به این ترتیب پیشرفت خود در آینده را تضمین خواهد کرد. اینجاست که ارزیابی استعداد کودکان اوتیسم از اهمیت بسیار زیادی برخوارد خواهد بود. اگر در سنین پایین به استعداد فرزند اوتیسم خود توجه کرده و تمام تواناییهای او را شناسایی کنید، میتوانید آیندهای روشن و غیر قابل تصور برای کودکان اوتیسم فراهم کنید.
تصور نکنید که اختلالات ذهنی کودکان اوتیسم مانع رشد دیگر مهارتهای آنها خواهد شد. این افراد اگرچه رفتارهای و کجخلقیهای بسیاری از خود نشان میدهند، اما در بسیاری از موارد از هوش سرشاری نیز برخوردار هستند. همچنین استعداد به تنهایی برای موفقیت کافی نبوده و تمرین و تکرار از شروط لازم برای رسیدن به موفیت خواهد بود. همانطور که در بخشهای قبلی بیان کردیم، کودکان اوتیسم روزانه رفتارهای کلیشهای خود را تکرار میکنند. شما میتوانید با صبوری و ملایمت از این ویژگی فرزند خود استفاده کرده و در زمان اندکی او را به یک نابغهی جوان تبدیل کنید. به صورت کلی تحقیقات نشان داده است که در صورت پرورش استعداد کودکان اوتیسم، در سنین نوجوانی شاهد شکوفایی آنها خواهید بود. امری که برای کودکان معمولی بیشتر به طول میانجامد.
بنابراین هرگز نسبت به هوش کودک اوتیسم خود ناامید نشده و با صبر و حوصله استعداد فرزند خود را شناسایی کنید. برای این کار کافی است با متخصصان مشورت کرده و سپس انواع وسایل مناسب مانند انواع لوازم التحریر، اسباب بازی، بازی فکری و... را در اختیار کودک اوتیسم خود قرار دهید. دیر یا زود کودک نیز استعداد خود را به نمایش گذاشته و راه پیشرفت خود را هموار خواهد کرد.
راهکارهای موثر برای تشخیص استعداد کودکان اوتیسم چیست؟
از ویژگیهای بارز کودکان اوتیسم میتوان به حافظهی فعال، ضریب هوشی بالا و توجه شدید به جزییات اشاره کرد. شما میتوانید با استفاده از این ویژگیها کودک خود را به یک نابغهی خردسال تبدیل کنید. متخصصان دریافتهاند که کودکان اوتیسم به نواحی مشخصی از مغز دسترسی داشته که وظیفهی محاسبات ریاضی را بر عهده دارد. در واقع کودکان اوتیسم میتوانند با به کارگیری استراتژیهای ساده، مسایل پیچیدهی ریاضی را حل کرده و از هوش خود به بهترین نحو استفاده کند. به این ترتیب شما برای کشف استعداد کودکان اوتیسم تنها به محبت، حوصله و پشتکار نیاز خواهید داشت. اما چگونه استعداد فرزند اوتیستیک خود را شناسایی کنیم؟ به صورت کلی خلقوخوی کودکان اوتیسم با یکدیگر متفاوت بوده و شما باید با توجه به رفتارها، عادات و شخصیت فرزند خود، بهترین روش را برای تشخیص استعداد او انتخاب کنید. به صورت کلی تکنیکهای اساسی برای آموزش و کشف استعداد کودکان اوتیسم وجود دارد. در ادامه برخی از آنها را شرح خواهیم داد.
1. روش دیداری یا شنیداری؟ کدام یک مناسبتر است؟
برای آموزش و کشف استعداد کودکان اوتیسم از روشهای دیداری استفاده کنید. انواع تصاویر، ابزار آموزش تصویری، وسایل نقاشی همچون آبرنگ ساده برای آشنایی کودکان با اعداد، کلمات و... مناسب هستند.
2. آیا به علایق کودک اوتیسم خود توجه میکنید؟
تشخیص استعداد کودکان اوتیسم بدون توجه به علائق و فعالیتهای روتین آنها، امکانپذیر نیست. برای مثال اگر کودک شما بیشتر وقت خود را صرف مشاهدهی حشرات میکند، میتوانید از کتاب، ویدیوهای آموزشی و... با مضامین حیات وحش و حشرات برای تشخیص استعدادهای او استفاده کنید.
3. آیا عوامل بازدارندهی محیطی کودک اوتیسم خود را شناسایی کردهاید؟
به صورت کلی در طول آموزش و ارزیابی استعداد کودکان اوتیسم باید به عوامل بازدارندهی آنها توجه کنید. این عوامل بازندارنده برای هر کودک متفاوت است. برای مثال برخی از کودکان اوتیسم برای تمرکز به محیطی تاریک و ساکت نیاز دارند. به صورت کلی توصیه میشود، ابتدا شرایط محیطی مختلف را برای کودک خود فراهم کرده و سپس با توجه به عملکرد او، مناسبترین شرایط را برای فرزند خود انتخاب کنید.
4. چقدر از تکنولوژیهای مدرن برای کشف استعداد کودک اوتیسم خود استفاده میکنید؟
متخصصان دریافتهاند که استفاده از نشانههای بصری بیشتر از انواع روشهای کلامی یا نوشتاری برای کودکان اوتیسم موثر خواهد بود. به این ترتیب توصیه میشود برای آموزش و پرورش استعداد کودکان اوتیسم از انواع سیدیهای آموزشی، برنامههای کامپیوتری و نرمافزارها استفاده کنید. برای این کار کافی است عبارت «نرمافزارهای آموزشی برای کودکان اوتیسم» را جستجو کرده و سپس بهترین گزینه را برای فرزند خود انتخاب کنید. کودک میتواند با استفاده از این ابزار الکترونیکی استعداد و علایق خود را به راحتی در معرض نمایش بگذارد. همچنین توصیه میشود اگر کودک شما در هنگام نگارش متنها به صورت دستی و با استفاده از انواع خودکار دچار مشکل میشود، تایپ کردن با صفحهی کلید را نیز به او آموزش دهید.
5. آیا در هنگام آموزش کودک اوتیسم خود از عبارات ساده و واضح استفاده میکنید؟
کودکان اوتیسم علاقهای به شنیدن جملات طولانی و استعاری ندارند. به همین دلیل توصیه میشود در هنگام آموزش و ارزیابی استعداد کودکان اوتیسم نیز از جلمات ساده و روشن استفاده کنید. همچنین در هنگام صحبتکردن با این افراد از به کارگیری لحنهای نامحسوس و پیچیده نیز خودداری کنید.
6. آیا به رفتار نامطلوب کودک اوتیستیک خود توجه دارید؟
در هنگام ارزیابی استعداد کودکان اوتیسم به رفتار نامطلوب آنها توجه داشته باشید. البته نباید رفتارهای منفی و پاسخهای نادرست را به کودکان اوتیسم گوشزد کرد، اما توجه داشته باشید که کودکان نباید برای رفتارهای نامناسب خود نیز جایزه دریافت کرده و برای تکرار آن تشویق شوند. پیشنهاد میشود در طول آموزش و تشخیص استعداد فرزند خود، تکنیکهای رفتار درمانی را نیز در نظر داشته باشید.
7. آیا از ویژگیهای کودکان اوتیسم برای بهبود مهارتها و آموزش آنها استفاده میکنید؟
شما میتوانید برای آموزش مهارتهای جدید به کودک اوتیسم خود از عادت تکرار او استفاده کنید. در واقع بیان اطلاعات تکراری در موقعیتهای جدید یکی از بهترین روشهای آموزشی به کودکان اوتیسم است. این فرآیند، مهارتهای شناختی کودک را نیز گسترش داده و امکان بروز استعدادهایش را آسانتر خواهد کرد.
برای ما از بیماری اوتیسم، علائم آن و استعدادهای کودک اوتیسم خود بنویسید.
اوتیسم یک اختلال رفتاری جدید است که به مطالعات بیشتری برای شناخت تمامی جوانب آن نیاز است. شما میتوانید با ارسال تجربیات خود در مورد تربیت کودکان اوتیسم، دیگر دوستان آریالندی را برای درمان این اختلال در فرزند خود یاری کرده و به ساخت دنیایی بهتر برای کودکان اوتیسم کمک کنید. همچنین با معرفی استعداد کودکان اوتیسم نیز میتوانید مسیر پیشرفت را برای این کودکان هموار کنید. از اینکه با همراه بودید، متشکریم.
بیشتر بخوانید:
بهترین پاسخگو به سوالات جنسی کودکان خود باشید
مهمترین تفاوت کودک درونگرا با کودک منزوی
از راهنمایی شما سپاسگذارم