بهترین تایم مطالعه برای یادگیری درسهای سخت
اگر شما هنگام مطالعه احساس خستگی و بی حالی میکنید،تا انتها با این مقاله همراه باشید تا بدانید بهترین تایم مطالعه برای شما چه زمانی است.
چرا در زمان مطالعه همیشه کسل و خوابآلود هستم؟ چگونه انگیزهی خود برای درس خواندن را افزایش دهم؟ چرا نیمههای شب بهتر مطالب درسی را درک میکنم؟ آیا به اختلالات یادگیری دچار هستم؟ اگر این سوالات از دغدغههای ذهنی شما نیز هست، پیشنهاد میکنیم تا پایان این مطلب، همراه ما باشید. در این متن ابتدا ویژگیهای بهترین تایم مطالعه را شرح داده و سپس نظر متخصصین در این مورد را ارائه میدهیم. همچنین نکات مهمی برای مطالعهی موثر و نتیجهبخش را نیز ارائه خواهیم کرد. بنابراین با خواندن این مطلب میتوانید مشکلات تحصیلی خود را برطرف کرده و از زمان خود به بهترین نحو استفاده کنید.
صبح، ظهر یا شب؟ کدام یک بهترین زمان برای مطالعه است؟
به نظر شما آیا میتوان یک جواب قاطع به این سوال داد؟ آیا ذهن همهی افراد در یک بازهی زمانی مشخص فعالتر است؟ برای مثال آیا همهی دانشآموزان در ساعات اولیهی روز، ذهن فعالتری دارند؟ در حال حاضر تحقیقات علمی زیادی در این مورد انجام شده و تقریبا هر کدام از آنها، نتایج متفاوتی را اعلام کردهاند. به این ترتیب نمیتوان به نتایج استناد کرده و ساعات مطالعهی خود را تنها با توجه به گفتهی محققان تنظیم کرد. یکی از بهترین روشها برای انتخاب زمان درس خواندن، آشنایی با انواع سبکهای یادگیری است. چنانچه شما روش یادگیری مختص به خود را درک کنید، میتوانید بهترین تایم مطالعه را نیز انتخاب کنید. در واقع تواناییهای ذهنی شخص، مهمترین ملاک برای انتخاب زمان درس خواندن خواهد بود.
بنابراین اگر اواخر شب بهترین تایم مطالعهی شما است، جای هیچ نگرانی نیست. شما میتوانید برنامههای مطالعاتی خود را به گونهای تنظیم کنید که در ساعات پایانی روز به درس خواندن مشغول شوید.
سبکهای گوناگون یادگیری کدام است و چه ویژگیهایی دارد؟
همانطور که بیان کردیم، توجه به سبک یادگیری، مهمترین ملاک برای انتخاب بهترین تایم مطالعه است. در این بخش شما را با انواع سبکهای یادگیری و ویژگیهای آن آشنا خواهیم کرد. شما میتوانید نشانههای زیر را در خود جستجو کرده و با سبک یادگیری منحصر به فردتان آشنا شوید. در مرحلهی بعد نیز تنها به یک دفتر و مداد مشکی نیاز دارید تا برنامهی روزانهی خود را تنظیم کنید. به صورت کلی انواع سبکهای یادگیری به شرح زیر هستند:
1. یادگیری تصویری
اگر برای به یاد آوردن مطالب گفته شده در کلاس به مشکل بر میخورید، شما نیز از یادگیرندگان تصویری هستید. این افراد علاقهی خاصی به نوشتن جزوه داشته و مطالب روی تخته را نیز به دقت در دفتر خود یادداشت میکنند. شما میتوانید پس از کلاس، دروس مورد نظر را مرور کرده و راندمان یادگیری خود را به صورت چشمگیری افزایش دهید. همچنین توصیه میشود از مطالب دشوار خلاصهبرداری کرده و به این طریق نکات مهم را به ذهن بسپارید. استفاده از انواع لوازم تحریر فانتزی مانند هایلایتر، خودکارهای رنگی و... نیز حواس بصری شما را برای دریافت نکات مهم تحریک میکند. برای مثال تنها با زرد کردن تیترهای مهم میتوانید مطالب آن بخش را به خاطر بسپارید.
2. یادگیری شنیداری
کسانی که از سبکهای شنیداری برای یادگیری استفاده میکنند، صحبتهای دبیر را با دقت گوش کرده و آنها را به خاطر میسپارند. برای استفادهی بهینه از این توانایی میتوانید از دستگاههای الکترونیکی استفاده کرده و صدای دبیر خود را ضبط کنید. سپس پیش از خواب، به فایل صوتی گوش داده و مطالب مهم را در ذهن خود نهادینه کنید. از دیگر روشهای موثر مطالعه برای این افراد میتوان به مرور مطالب با صدای بلند و استفاده از تجمع واژگان اشاره کرد. در روش تجمیع کلمات، افراد از ابزارهای صوتی همچون آهنگ، شعر و قافیهها استفاده کرده و حجم بالایی از اطلاعات را در ذهن خود جای میدهند.
3. یادگیری تجربی
این افراد باید شخصا دست به کار شده و مطالب درسی را به شیوهی عملی یاد بگیرند. اما چگونه مطالب تئوری را به شیوهی تجربی مطالعه کنیم؟ کافی است از انواع فلوچارت، گراف و استیکرهای جذاب استفاده کرده و مطالب مهم را دستهبندی کنید. همچنین انجام فعالیتهای گوناگون در حین مطالعه نیز حواس پنجگانهی شما را فعال کرده و به این ترتیب مطالب را بهتر یاد میگیرید. برای مثال دفتر مشق خود را در دست گرفته و در طول مطالعه راه بروید یا دستان خود را در حین مطالعه درگیر کنید. بهترین تایم مطالعه برای این افراد زمانی است که انرژی لازم برای انجام حرکت و فعالیتهای گوناگون را داشته باشند. استفاده از کامپیوتر و عمل تایپ کردن را نیز فراموش نکنید.
بهترین تایم مطالعه از نظر متخصصان کدام است؟
نظر متخصصان در مورد بهترین تایم مطالعه به دو گروه تقسیم میشود. گروه اول باور دارند که ذهن انسان در ساعات ابتدایی روز، آمادهی دریافت مطالب جدید و سخت خواهد بود. به عبارت دیگر خستگی ذهنی پس از خواب شبانه به حداقل رسیده و به همین دلیل مغز آمادهی یادگیری خواهد بود. همچنین آنها وجود نور طبیعی و نبود نورهای مصنوعی را دلیل دیگری برای آمادگی ذهنی بیان میکنند. بنابراین اگر شما نیز در ساعات اولیهی روز سرحالتر هستید، میتوانید برنامهی مطالعاتی خود را پس از یک وعده صبحانهی مغزی و چند دقیقه ورزش سبک شروع کنید.
در مقابل گروهی از متخصصان معتقدند که شب بهترین زمان برای یادگیری است. از دلایل این گروه میتوان به استراحت مغز در طول خواب اشاره کرد. به عبارت دیگر آنها معتقدند ذهن انسان در طول خواب، اطلاعات جدید را به خوبی پردازش کرده و به سرعت به خاطر میسپارد. آنها باور دارند مطالبی که پیش از خواب میآموزید، برای مدت طولانیتری در ذهن مانده و دیرتر فراموش میشوند. از دیگر مزیتهای مطالعه در هنگام شب میتوان به سکوت و آرامش آن اشاره کرد. افراد در ساعات پایانی شب، آرامتر بوده و فرصت مناسبی برای تفکر در اختیار دارند. توصیه میشود اگر مطالعه در شب را ترجیح میدهید، از مصرف غذاهای چرب و پرکالری در وعدهی شام خودداری کرده و هیجانات خود در این ساعات را کنترل کنید.
چگونه بهترین زمان یادگیری را برای خود انتخاب کنیم؟
اولین قدم برای انتخاب بهترین تایم مطالعه، توجه به سبک زندگی شخص است. معمولا نوجوانان و جوانان در طول شب، توانایی ذهنی بیشتری برای یادگیری دارند. در بسیاری از موارد نیز بزرگسالان، ساعات ابتدایی روز را برای مطالعهی مطالب گوناگون انتخاب میکنند. در هر حال، این شما هستید که باید بهترین تایم مطالعه را با توجه به سبک یادگیری خود انتخاب کرده و آن را به یک روتین همیشگی تبدیل کنید. همچنین برای یادگیری بهتر مطالب به سه اصل نیاز دارید: خواب کافی، غذای سالم و ورزش مناسب. شما میتوانید با استفاده از این سه اصل، ذهن و بدن خود را برای مطالعهی بهتر آماده کنید.
⇐ بیشتر بخوانید: چهار روش برای موفقیت در کنکور
برای یادگیری مطالب دشوار باید به چه نکاتی توجه کرد؟
برای کسب نتیجهی بهتر، ابتدا باید شرایط لازم برای یادگیری را مهیا کرده و سپس مراحل مطالعه را آغاز کنید. به صورت کلی ویژگیهای یک دورهی مطالعاتی مناسب به شرح زیر است:
1. در ساعات اولیهی روز چه مباحثی را مطالعه کنیم؟
توصیه میشود در ابتدای روز یک صبحانهی مغزی مصرف کرده و سپس به مدت 10 دقیقه حرکات کششی انجام دهید. پس از این میتوانید دورهی مطالعاتی خود را آغاز کنید. توصیه میشود در این بازهی زمانی، مطالب جدیدتر را خوانده و آنها را یاد بگیرید.
2. بهترین تایم برای مرور دروس چه زمانی است؟
همانطور که بیان کردیم، ذهن انسان در هنگام خواب شبانگاهی، اطلاعات را پردازش کرده و سپس آنها را به حافظهی بلندمدت ارسال میکند. به همین دلیل توصیه میشود پیش از خواب، مطالبی که در طول روز یاد گرفتید را مرور کنید.
3. استراحت کافی چه نقشی در یادگیری دارد؟
خواب شبانگاهی یکی از عوامل موثر در یادگیری دانشآموزان و دانشجویان محسوب میشود. چنانچه ذهن شما به مدت کافی استراحت نکرده باشد، در طول روز انرژی لازم برای پردازش دادهها را نداشته و در یادگیری دچار اختلال میشوید. همچنین بهترین زمان برای خواب دانشآموزان و دانشجویان نیز ساعت 10 معرفی شده است. توصیه میشود پیش از خواب شبانه، از موسیقیهای بیکلام و تنفس عمیق برای آرامش بیشتر خود استفاده کنید.
4. بهترین زمان غذا خوردن برای یادگیری موثر کدام است؟
هر شخص بالغ باید در طول روز سه وعده غذای اصلی و دو میان وعده مصرف کند. توصیه میشود حدود 20 الی 30 دقیقه پس از میلکردن غذا، از آموزش و یادگیری مطالب درسی پرهیز کنید. در این دقایق انرژی بدن صرف هضم کردن غذا شده و به همین دلیل راندمان ذهنی نیز کاهش مییابد. این عوامل موجب خواب آلودگی شده و کیفیت مطالعه را پایین میآورد.
5. شرایط روانی مناسب برای مطالعه دروس سخت چیست؟
در طول مطالعهی مباحث دشوار به تمرکز بالایی احتیاج دارید. بروز حالات روانی گوناگون، یادگیری را مختل کرده و تمرکز فرد را از بین میبرد. بنابراین در زمانی که دچار عصبانیت، ناراحتی، هیجانهای شدید و خشم هستید، از مطالعهی مطالب دشوار خودداری کنید. در غیر این صورت تمرکز کافی برای یادگیری نداشته و احتمال بروز خطا و اشتباه افزایش پیدا میکند.
6. بهترین بازهی زمانی برای مطالعه چند ساعت است؟
چنانچه به صورت مداوم و برای چند ساعت متوالی درس بخوانید، به مرور سطح یادگیری شما افت کرده و ذهن شما خسته میشود. متخصصان توصیه میکنند پس از هر 30 دقیقه مطالعه، حدود 5 الی 10 دقیقه به خود استراحت بدهید. در این صورت کنجکاوی شما تحریک شده و برای مطالعهی ادامهی مبحث اشتیاق خواهید داشت. همچنین توصیه میشود ساعات مشخصی از روز را به مطالعهی مبحث معینی اختصاص دهید. برای مثال هر روز در ساعات 10 الی 12 صبح، تنها مسایل ریاضی را حل کنید. به این ترتیب میتوانید ذهن خود را به موضوع مشخصی عادت داده و تواناییهای آن را تقویت کنید.
بهترین تایم مطالعه برای شما چه زمانی است؟
در این مطلب از بهترین ساعت فعالیت مغز و روشهای مطالعه صحبت کردیم. همچنین نکات مهم برای یادگیری مسائل دشوار را نیز بیان کردیم. شما نیز میتوانید تجربیات خود در مورد بهترین زمان درس خواندن را با ما به اشتراک بگذارید. از همراهی شما سپاسگزاریم! با آرزوی موفقیت روزافزون شما!