10 راز تربیت پسران که والدین باید بدانند
در این مقاله 10 راز تربیت پسران را بخوایند تا فرزند خود را به بهترین شکل آماده برای ورود به اجتماع کنید.
«تو دیگر مرد شدهای!»، «مرد که گریه نمیکنه!»، «مگه دختری که برات عروسک بخرم!» آیا شما نیز از این عبارات برای تربیت فرزند پسر خود استفاده میکنید؟ مطمئنا اگر از آثار زیانبار این عبارات آگاه باشید، هرگز آنها را برای تربیت پسران خود به کار نمیبرید. با ادامهی این روش، پسرانی قلدرمنش و جنسیتگرا تربیت کرده و فرزند خود را در معرض انواع اختلالات رفتاری، روانی و اخلاقی قرار خواهید داد. در این مطلب، ابتدا از اشتباهات والدین برای تربیت پسران صحبت کرده و آثار مخرب آن را معرفی میکنیم. همچنین از آنجایی که نقش مادر و پدر در تربیت فرزندان متفاوت است، نقش هر کدام از آنها در تربیت پسربچهها را نیز شرح میدهیم. و اما در پایان 10 راهکار برای تربیت فرزند پسرتان ارائه خواهیم داد. شما میتوانید این ده نکته را در شیوهی تربیتی خود گنجانده و از بروز هرگونه مشکل جسمی و روانی در فرزند خود پیشگیری کنید. برای تربیت نسلی سالم و سازنده، با آریالند همراه باشید.
اشتباهات والدین برای تربیت پسران خود چیست؟
متخصصان اثبات کردهاند که شیوهی تربیتی والدین ارتباط مستقیمی با جنسیت فرزند دارد، زیرا پسران و دختران خلقوخوی متفاوتی داشته و بر همین اساس شیوهی تربیتی متفاوتی را طلب میکنند. به صورت کلی، کودکان از دوران نوزادی تا 2 سالگی تنها به محبت بیپایان پدر و مادر خود احتیاج دارند. به عبارت دیگر، فرزند دختر یا پسر شما، باید بدون قید و شرط مورد لطف و محبت والدین خود قرار بگیرد. در این دوران شما میتوانید به دو روش کلامی و غیر کلامی فرزندتان را مورد لطف و محبت خود قرار دهید. از روشهای غیر کلامی میتوان به در آغوش گرفتن، بوسیدن، نوازش کردن و... اشاره کرد. این رفتارها موجب تقویت عزت نفس کودکان شده و پیشرفت آنها در آینده را تضمین خواهد کرد. متاسفانه در فرهنگ ما رفتارهای اشتباهی برای تربیت پسران به کار برده میشوند که صدمات جبرانناپذیری به روان آنها وارد میکند. از این رفتار آزاردهنده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیشتر بخوانید: آسیب های فضای کمجازی برای کودکان
1. آیا رفتار خشونتآمیز در مقابل پسربچهها جایز است؟
بسیاری از والدین به اشتباه تصور میکنند، در پیش گرفتن رفتارهای خشونتآمیز میتواند به قوی شدن پسربچهها کمک میکند. اما این باور، سخت اشتباه است. روان پسربچهها نیز مانند دختران در مقابل رفتار پرخاشگرانه آزار میبیند. به همین دلیل، شدیدا توصیه میشود این باور غلط را دور ریخته و به پسربچهی خود صرفا به چشم یک کودک نگاه کنید. محبت، احترام و تربیت سالم حق هر پسر و دختربچه است.
2. عبارات غلط و باورهای اشتباه برای تربیت پسران چیست؟
«تو دیگه مرد شدی!»، «مرد که گریه نمیکنه!». اگر شما نیز از این عبارت برای تربیت پسربچهی خود استفاده میکنید، اکنون وقت آن است که آنها را دور بریزید. این عبارات سمی، باورهای غلطی را در ذهن کودک پرورش میدهند که در سنین بزرگسالی گریبانگیر او خواهد شد. از طرف دیگر به کودک القا میکنیم که گریه کردن نشاندهندهی پستی و حقارت شخص است. این طرز تفکر سبب میشود کودک از بیان احساسات خود واهمه داشته و نتواند ذهنیت خود را به درستی به دیگران منتقل کند. به این ترتیب پسران در بزرگسالی نیز نمیتوانند تصمیمات مهم زندگی خود را به درستی انتخاب کنند. در نتیجه باید مسیر طولانیتری را برای موفقیت طی کرده و مسیر ناهمواری را برای به دست آوردن خوشبختی پشت سر بگذارند.
بیشتر بخوانید: چرا تنفر از مدرسه؟ | نکات طلایی افزایش علاقه فرزندان به درس خواندن
3. آیا تفکرات جنسیتی غلط را به فرزند خود نیز انتقال میدهید؟
از کلیشههای جنسیتی چه میدانید؟ آیا میدانید کودکان چگونه این باورهای غلط را آموزش میبینند؟ کلیشههای جنسیتی همان عبارات و دیدگاههای جنسیتزدهای است که دو جنس مخالف نسبت به یکدیگر روا میدارند. «مردها همشون یک کرباسن!»، «دخترها لوسن!»، «آشپزی مال دختره!» و... همگی از این عبارات منفی و آزاردهندهای هستند که به روح و روان زنان و مردان بسیاری آسیب وارد میکند. البته کودکان تنها با شنیدن این عبارات، با تفکرات جنسیتی آشنا نمیشوند، بلکه با الگوبرداری از رفتار والدین خود نیز آنها را کسب میکنند. به همین دلیل متخصصان برای تربیت پسران توصیه میکنند، والدین در سنین خردسالی فرزندشان، نگاهی فراجنسیتی اتخاذ کرده و روابط خود را به گونهی جدیدی شکل دهند. به این ترتیب، کودک نیز از رفتار آنها تقلید کرده و نگاهی کاملا انسانی را آموزش میبیند.
نقش پدر در تربیت پسربچهها چیست؟
پدر و مادر، هر کدام نقش مجزا و موثری در تربیت فرزندان خود دارند. اما روانشناسان بر این باورند که جنسیت فرزند نقش موثری در شیوهی تربیتی هر کدام از والدین دارد. به صورت کلی، نقش پدران در تربیت پسربچهها به شرح زیر است:
- پدران مفهوم برد و باخت را به فرزندان پسر خود آموزش میدهند. برای این کار میتوان از انواع بازی فکری همچون بازی های فکری رومیزی و کارتی استفاده کرد. «بازی فکری فوتبال بزنیم؟» برای کودکان بالای 8 سال طراحی شده و شما میتوانید این بازی را در جمه پدر و پسری خود انجام دهید. هر که قدرت تمرکز و دقت بیشتری داشته باشد، در این بازی برنده خواهد شد. به این ترتیب، این بازی هیجان زیادی داشته و رقابتطلبی را به کودک آموزش میدهد.
- اساسیترین نقش پدر در تربیت پسر خود آن است که احترام به جنس مخالف را به او آموزش دهد. از آنجا که پسران عاشق الگوبرداری از پدران خود هستند، توصیه میشود الگوی مناسبی از یک مرد محترم و فهمیده برای او باشید.
- پدران رازداران خوبی برای پسران بالغ خود خواهند بود. به همین دلیل توصیه میشود، پدران رابطهی عاطفی مناسبی با فرزندان پسر خود برقرار کنند. به این ترتیب، پسربچه نیز میتواند به پدر خود اعتماد کرده و در زمان مناسب با او در مورد مسائل مهمی همچون عشق، محبت و... صحبت کند.
- نقش پدر در تربیت پسران آن است که شیوهی صحیح دفاع کردن از خود را به کودک آموزش دهد.
- پدر وظیفه دارد، دید درستی از زندگی را به پسربچهی خود انتقال دهد.
- توصیه میشود، پدران مهارتهای لازم برای زندگی را به فرزندان پسر خود آموزش دهند.
- تقسیم وظایف خانه از مفاهیم مهمی است که پدر باید آن را به فرزند خود آموزش دهد.
مادران چگونه میتوانند به تربیت اصولی پسران خود کمک کنند؟
مادران همواره نقش مهمی در تربیت پسران و دختران ایفا میکنند. آنها باید به تفاوتهای اخلاقی دختران و پسران آگاهی داشته و شیوهی تربیتی مناسبی را برای هر کدام انتخاب کنند. توجه داشته باشید که شیوهی تربیتی پدر و مادر نباید در تضاد با یکدیگر باشد. همچنین بهترین حالت آن است که پدر و مادر شیوهی تربیتی واحدی را برای تربیت فرزندان خود به کار ببرند. به صورت کلی، مادران میتوانند در موارد زیر به پسران خود را راهنمایی کرده و آنها را تربیت کنند:
- مادران مهارت بالایی در تشخیص اخلاقیات اعضای خانواده دارند. توصیه میشود، مادران از این مهارت استفاده کرده و بهترین شیوهی تربیتی را برای پسربچهی خود انتخاب کنند.
- مادران بهترین شخص برای آموزش و تقویت مهارتهای فرزندان خود هستند. آنها میتوانند به راحتی با استفاده از انواع اسباب بازی کودک همچون لگو، اسباب بازی، رنگ انگشتی و... پسران خود را سرگرم کرده و مهارتهای لازم را به آنها آموزش دهند. به عنوان مثال، «رنگ انگشتی 6 رنگ آریا» انواع مهارتهای کودک همچون مهارت دستورزی، نیروی خلاقیت و تمرکز را به صورت همزمان در پسربچهها تقویت خواهد کرد.
- اگر مادر از ایدههای جدید پسربچهی خود با آغوش باز استقبال کند، اشتیاق کودک برای نوآوری و خلق پدیدههای جدید نیز چندین برابر خواهد شد.
- مادر سکاندار اصلی خانه به شمار میرود. بنابراین میتواند نقش و وظیفهی اعضای خانواده را به آنها گوشزد کرده و مسولیتپذیری را به پسر خود آموزش دهد.
10 نکتهی مهم برای تربیت پسران چیست؟
همانطور که مشاهده کردید، مشارکت پدر و مادر در تربیت فرزندان اهمیت بسیار زیادی دارد. اولین قدم برای انتخاب شیوهی تربیتی مناسب آن است که شخصیت فرزند خود را شناسایی کنید. بسیاری از پسربچهها اشتیاق زیادی به بازیگوشی و شیطنت دارند، حال آنکه برخی دیگر از حضور در اجتماع خودداری میکنند. بنابراین بهترین شیوهی تربیتی پسران، روشی است که با شخصیت آنها تناسب داشته و اختلالات رفتاری پسربچهها را نیز درمان میکند. نکات زیر به شما کمک میکند تا بهترین شیوهی تربیتی را انتخاب کرده و از بروز هرگونه مشکل جسمی و روانی در پسربچهی خود جلوگیری کنید:
- هرگز پسربچهی خود را مورد انتقاد قرار ندهید. بهترین روش آن است که اشتباهات کودک را به صورت شفاف برای او توضیح دهید.
- نظم و ترتیب را به پسربچهی خود آموزش دهید. همچنین توصیه میشود شیوهی آرایش و مرتب کردن موها را نیز به پسران نیز به پسران خود آموزش دهید.
- هرگز تمام کارهای پسرتان را به تنهایی انجام ندهید. به او فرصت دهید تا فعالیتهای همچون جمعکردن وسایل، حمام کردن، لباس پوشیدن و... را به تنهایی انجام داده و مسولیتپذیری را تجربه کند.
- با به دنیا آمدن کودک سعی کنید به یک انسان اجتماعی تبدیل شوید. به این ترتیب، الگوی مناسبی برای پسربچهی خود خواهید بود که مهارتهای ارتباطی مهم را به او آموزش میدهد.
- احترام گذاشتن به کودک، اهمیت زیادی در تربیت پسران دارد. در واقع والدین با این کار، شخصیت فرزند خود را به بهترین نحو پرورش داده و احترام به دیگران را نیز به او آموزش میدهند.
- همواره با پسر خود مشورت کنید. برای مثال در هنگام فعالیتهای گوناگون همچون خرید لوازم تحریر مدرسه از پسر خود نظر بخواهید.
- با بزرگتر شدن پسربچه، نکات اخلاقی مناسب را به او آموزش دهید. به این ترتیب، کودک با شیوهی رفتاری مناسب با ردهی سنی خود نیز آشنا خواهد شد.
- برای تربیت پسران از فواید تشویق کردن کودک بهره ببرید. مطمئن باشید که تشویق کردن بسیار تاثیرگذارتر از تنبیه کردن خواهد بود.
- مهارت همدلی کردن را به پسران خود آموزش دهید. به این ترتیب در آینده میتوانند احساسات دوستان، همسر و فرزندان خود را درک کرده و از رفتارهای آسیبزننده پرهیز کنند.
- از روشهای موثری همچون بازیدرمانی استفاده کرده و اعتماد به نفس پسران خود را تقویت کنید. مردان سالم و تحسینبرانگیز همواره از اعتماد به نفس خوبی برخوردار هستند که آنها را از مردان خودشیفته و خود کمبین جدا میکند. شما میتوانید از بازیهای ساختنی همچون انواع کاردستی، پازل، لگو، ربات و... استفاده کرده و احساس با ارزش بودن را به پسربچهی خود القا کنید.
شما چه روشهایی را برای تربیت پسران توصیه میکنید؟
در این مطلب، با اشتباهات رایج در تربیت پسران آشنا شده و نقش پدر و مادر در تربیت آنها را شرح دادیم. همچنین نکات مهم برای تربیت پسربچهها را نیز بیان کردیم. اکنون نوبت به شنیدن تجربیات شما رسیده است. شما چه روشی را برای تربیت پسران توصیه میکنید؟ آیا از نتایج این شیوههای تربیتی راضی هستید؟ آیا در تربیت کودکی محترم، خلاق و با اعتماد به نفس موفق بودهاید؟ رمز موفقیت شما در چیست؟ از اینکه تجربیات خود را در اختیار ما و دیگر دوستان آریالندی قرار میدهید، سپاسگذاریم!
مطالب مرتبط:
مهمترین نیازهای نوجوانان در سنین بلوغ