آموزش نظم به کودک پیش دبستانی
در این مقاله سعی داریم بهترین روش برای آموزش نظم به کودکان پیش دبستانی را به شما بگوییم.برای خواندن این مقاله کلیک کنید
آموزش نظم به کودکان یکی از موارد تربیتی بسیار مهم است که از دهههای قبل مورد توجه خانوادهها بوده است. اما اینکه چطور فرزند منظمی تربیت کنیم از دیگر مواردی است که نیازمند رعایت برخی اصول می باشد. در این مقاله سعی داریم با ارائه 11 راهکار به شما در داشتن فرزندی منظم و مسئولیت پذیر همراه باشیم :
آموزش نظم به کودک پیش دبستانی با مسئولیت پذیری
1-درک اصول اولیه مسئولیت پذیری
آموزش نظم به کودک پیش دبستانی نیازمند درک اصول اولیه مسئولیت پذیری است. بهتر است برای منظم کردن کودک پیش دبستانی خود با انجام کارهای ساده شروع کنید. اگرچه ممکن است کودک شما دوست داشته باشد کارهای سختی که برای سن او مناسب نیست را انجام دهد. به طور مثال؛ خرید کردن یا شستن ماشین و... که به واسطه آن کودک به شما کمک می کند. اما بهتر است با کارهایی که کودک شما توانایی انجام آن را دارد مثلا بستن بند کفش یا پوشیدن لباس که انرژی زیادی از کودک شما نگیرد و درحین حال توانایی انجام دادن آن کار را داشته باشد شروع کنید ، بعد از انجام دادن این کارها خواهید دید که کودک شما انگیزه بیشتری برای قبول مسئولیت های بیشتری خواهد داشت.
2-درک انتظار شما و توقع شما از کودک
به کودک خود نشان دهید که دقیقا چه انتظاری از او دارید برای مثال هنگام شروع کار مشخص کنید که میخواهید او دقیقا چه کاری انجام دهد و آن کار را به زبان ساده توضیح دهید. ممکن است وقتی از کودک خود بخواهید که اتاق خود را تمیز کند و وحشت زده شود اما اگر تمیز کردن اتاق را به کارهای کوچکتر (مثلاً کنار گذاشتن لباس ها مرتب کردن تخت و صاف کردن فرش و غیره) تقسیم کنید برای او قابل انجام دادن خواهد بود به این ترتیب او احساس استقلال خواهد کرد.و یا اگر از او می خواهید میزنهار را بچیند ابتدا به او آموزش دهید که چگونه بشقاب ها را روی میز جلوی صندلی بگذارد و در مرحله بعد از او بخواهید قاشق ها را کنار بشقاب ها بگذارد .سپس به او یادآوری کنید که انجام آن کار چه نتیجه ای به دنبال خواهد داشت مثلاً : حالا که قاشق ها را روی میز گذاشت ای همه می توانیم غذا بخوریم
3-تشویق و تمجید جزوی از آموزش نظم به کودکان
برای ایجاد نظم در کودک خود قبل از بازی و یا تشویق کردن از او بخواهید کاری را انجام دهد مثلاً به او بگویید که اول اسباب بازی هایش را مرتب کند و سپس به پارک خواهید رفت.
4-دستور دادن ممنوع!
هیچگاه به کودک خود دستور ندهید و با او دوستانه رفتار کنید. حس مسئولیت پذیری کمکم در کودک شما شکل خواهد گرفت. بنابراین به او نشان دهید که رئیس نیستید و فقط از او انتظار دارید که مسئولانه رفتار کند. همانطور که خودتان رفتار می کنید.
5-نظم را به صورت سرگرمی به او یاد دهید
کارهای خانه را برای کودک خود سرگرمکننده کنید. ما از وظایفی که سرگرم کننده و با جمع هستند بیشتر لذت می بریم. کودک شما دوست دارد با شما وقت بگذراند و ممکن است خالی کردن لباسها از ماشین لباسشویی، یک کار طاقت فرسا برای آن نباشد. بیرون آوردن لباس های گرم و چیدن آنها در کمد ممکن است یک فعالیت لذت بخش باشد. اگر می خواهید کودک خود اسباب بازیهایش را مرتب کند با او مسابقه دهید تا ببینید چه کسی زودتر اسباب بازی ها را در جای خود می گذارد.
6-تهدید کردن کودک ممنوع!
هیچگاه کودک خود را تهدید نکنید. اگرچه می خواهید که کودک شما قوانین خاصی را رعایت کند، اما آن را به شیوه های مثبت و بدون تهدید به کودک خود توضیح دهید. مثلاً اگر فرزند شما می گوید من می خواهم بیسکوییت بخورم به او پاسخ دهید زمانی که پشت میز بنشیند، شما به او بیسکویت خواهید داد. به این صورت کودک شما یاد خواهد گرفت که برای خوردن باید پشت میز بنشیند.
7-برای آموزش نظم به کودکان،الگوی او باشید
شما میتوانید با رفتار خود به کودک خود مسئولیت پذیر بودن را آموزش دهید. برای مثال کلید ماشین خود را به جای انداختن روی میز روی قلاب جایی که به آن متعلق است. بگذارید لباسهایتان را به جای انداختن روی کاناپه به چوب لباسی آویزان کنید. در حین انجام دادن کارهای خود به کودک خود آموزش دهید که چرا این کار را انجام می دهید تا حس مسئولیت پذیر بودن در او ایجاد شود. به عنوان مثال، توضیح دهید که من قرار است کلید های ماشینم را در جای کلیدی قرار میدهم تا دفعه بعد که بیرون می رویم به راحتی آن را پیدا کنیم و زود تر به پارک برسیم.
8- روی تلاش کودک خود تمرکز کنید نه نتیجه!
هر زمانی که فرزند شما سعی کرد مسئولانه رفتار کند، حتی اگر موفق نشد، او را مورد تحسین و توجه خود قرار دهید. این به کودک شما نشان میدهد که تلاش های او برای شما مهم و قابل قدردانی است.
9- او را مورد انتقاد قرار ندهید
هرگز کودک خود را مورد انتقاد و سخت گیری بیش از حد قرار ندهید و درممکن است از انجام آن کار امتناع کند. بنابراین نتیجه ای خلاف انتظار شما خواهد داشت. از طرفی ممکن است اعتماد به نفس در کودکان کاهش پیدا کند و مسائل دیگری به دنبال خواهد داشت.
10-به کودک خود دلگرمی دهید
برای نظم دادن به کودک خود به او پیشنهاد دهید با لحنی آرام و دلگرمکننده به او قوت قلب دهید. مثلا بگویید: چقدر پوشیدن لباسهایش به تنهایی برای شما خوشایند است و در واقع وقتی میبینی که او اتاقش را مرتب میکند چقدر شما خوشحال می شوید.
11-استراحت برایش الزامی است
اگر می بینید که کودک شما از انجام فعالیتی خسته است٬ مثلاً بعد از یک روز در مهد کودک وقتی به خانه می آید احتمالاً تمام روز را برای رعایت قوانین تلاش کرده است. بنابراین به او اجازه دهید که استراحت کند و بدانید که چه زمانی می توانید از کودک خود انتظار انجام کاری هایش را داشته باشید.
همچنین بخوانید!
با تست هوش گودیناف میزان دقت فزرندتان را بسنجید!
آموزش اعداد به کودکان پیش دبستانی
معرفی انواع بازیهای آموزشی برای کودکان