با کودک دیکتاتور چگونه رفتار کنیم؟
اگر فکر میکنید کودک دیکتاتور دارید این مقاله را بخوایند تا به شما کمک کند چگونه رفتار کودک خود را کنترل کنید.
«خیلی سرخوده! همش دو سالشه ولی به من و پدرش زور میگه! اصلا نمیذاره بهش غذا بدیم! چجوری باهاش رفتار کنم؟» اگر عبارت کودک دیکتاتور را در موتور جستجوی خود سرچ کنید، این شکایات و گلایههای والدین از رفتار قلدرمابانه فرزند خود را مشاهده خواهید کرد. دلایل و نوع پرخاشگری در هر کودک متفاوت بوده و روشهای درمانی گوناگونی را طلب میکند. در این مطلب ابتدا با مفهوم کودک دیکتاتور آشنا شده و سپس روشهای درمان آن را معرفی خواهیم کرد. شما میتوانید با استفاده از ابزارهای مناسب در کنار این مراحل، رفتارهای ناهنجار فرزند خود را اصلاح کرده و فشارهای عصبی او را کاهش دهید. برای برگرداندن صلح به منزل خود، با ما همراه باشید.
کودک دیکتاتور کیست؟
آیا کودک شما همواره در حال فریاد زدن است؟ آیا رفتار پرخاشگرانه فرزندتان، غیر قابل کنترل شده و به تازگی دست به تخریب اموال و لوازم خانه میزند؟ احتمالا احساس میکنید کودک شما یک حکومت مستقل در منزل ایجاد کرده و بر شما نیز حکمرانی میکند؟ تمام این رفتارها نشان میدهد که با یک کودک دیکتاتور سروکار دارید. کودکان قلدر از تمام احساسات منفی خود همچون عصبانیت، پرخاشگری، شکستن ظروف، آزارهای کلامی و رفتاری استفاده کرده و تلاش میکنند از این طریق به اهداف نادرست خود دست یابند. از آنجایی که هیچ والدینی دوست ندارد، مورد زورگویی فرزند خود قرار بگیرد، توصیه میشود ابتدا علائم زیر را در فرزند خود مورد بررسی قرار داده و سپس نسبت به درمان کودک دیکتاتور خود اقدام کنید. توجه داشته باشید که شیوهی درمان کودکان قلدر با توجه به نوع رفتار آنها متفاوت خواهد بود. به صورت کلی انواع قلدری در کودکان به شرح زیر هستند:
1. چرا فرزندم من و پدرش را کتک میزند؟
در لحظهای که کودک دیکتاتور از اعمال شدید فیزیکی برای رسیدن به اهداف خود استفاده میکند، مرتکب قلدری فیزیکی میشود. برای مثال کودک شما سعی دارد در زمان نامناسبی به بازی پازل کودکان بپردازد. اما شما با توجه به شرایط نامناسب اجازه بازی را به او نمیدهید. کودک دیکتاتور شما پا میکوبد، به پای شما مشت میزند یا شما را هل میدهد. در این لحظه کودک شما دقیقا به یک زورگوی فیزیکی تبدیل شدهاست.
2. آیا کلام توهینآمیز نشانی از دیکتاتور بودن او دارد؟
در بیشتر موارد، قلدری فیزیکی همراه با قلدری کلامی است. کودکانی که با استفاده از قلدری کلامی بر روی والدین خود اعمال فشار میکنند، از کلمات، اسامی و عناوین توهینآمیز استفاده میکنند. چرا که کودکان دیکتاتور تمایل دارند با تحقیر و تخریب کردن دیگران، قدرت را به دست گرفته و طرف مقابل را کنترل کنند.
3. چرا کودک من در زمان عصبانیت، از کلمات و حرکات مبتذل استفاده میکند؟
اگر کودک شما در هنگام عصبانیت از کلمات رکیک و مبتذل استفاده میکند، میتوان گفت که به قلدری جنسی دچار شدهاست. معمولا این کودکان از عناوین جنسی، اظهارنظرهای تحریککننده و... برای جلب توجه دیگران استفاده میکنند.
4. چرا فرزندم بدون اطلاع من در مدرسه دیگران را مورد آزار و اذیت قرار میدهد؟
خطرناکترین نوع قلدری در کودکان، پرخاشگری رابطهای نام دارد. این نوع کودک دیکتاتور به شیوهی موذیانهای، همسن و سالانش را مورد آزار و اذیت قرار میدهد. به همین دلیل در برخی از موارد به آن «قلدری عاطفی و اجتماعی» نیز گفته میشود. هدف کودک از اعمال قلدری اجتماعی نیز تخریب شخصیت اجتماعی دیگران و تثبیت جایگاه خود در جامعه است. از اشکال گوناگون پرخاشگری رابطهای میتوان به طرد دیگران از یک گروه، پخش شایعات نامناسب و دستکاری موقعیتها اشاره کرد.
چگونه با کودک دیکتاتور خود رفتار کنم؟
به نظر شما چرا یک کودک، رفتاری پرخاشگرانه را پیش میگیرد؟ چه چیزی باعث میشود کودک از اعمال فیزیکی و کلامی برای آزار عزیزترین اشخاص زندگی خود استفاده کند؟ متخصصان باور دارند، تمام مشکلات کودک پرخاشگر و دیکتاتور با صحبت کردن برطرف میشود. اما نکته آن جاست که کودک نمیتواند به آسانی از مشکلات خود با دیگران و به خصوص والدینش صحبت کند. بنابراین او سادهترین راه را انتخاب کرده و به قلدری کردن روی میآورد. چنانچه کودک با رفتارهای مناسب اجتماعی آشنا شده و مهارتهای خود را به درستی تقویت کند، میتواند تکنیکهای سخنوری را نیز آموزش دیده و با دیگران به شیوهی صحیحی تعامل کند. به این ترتیب، اگر یک کودک قلدر در منزل دارید، توصیه میشود به عنوان والدین مسئول، سختتر تلاش کرده و نحوهی صحیح برخورد با دیگران را به او آموزش دهید. موثرترین اقداماتی که میتوانید برای درمان کودکان قلدر انجام دهید، به شرح زیر هستند:
بیشتر بخوانید: فرزندت به حرفت گوش نمیده؟
1. آیا در مورد مفهوم قلدری با کودک خود صحبت میکنید؟
متخصصان توصیه میکنند در سنین کودکی، فرزند خود را با مفهوم قلدری و زورگویی آشنا کنید. در مرحله بعد نیز میتوانید خطوط قرمز خود را برای کودک مشخص کنید. بنابراین به صورت واضح و روشن برای او شرح دهید که کتک زدن در خانهی ما ممنوع است. این آگاهی بخشی احتمال بروز اختلالات رفتاری در کودک را کاهش داده و کودک به راحتی میتواند هر نوع قلدری را شناسایی کرده و از رفتار پرخاشگرانه خود و دیگران جلوگیری کند. توصیه میشود سه مورد زیر را به عنوان قلدری به کودک خود معرفی کنید:
- ضربه زدن و کتک زدن دیگران
- تصاحب کردن یا شکست اموال دیگران
- مخفف کردن نام دیگران یا اضافه کردن پسوندهای توهین آمیز به آنها
2. آیا فرهنگ مسئولیت پذیری را به کودک خود آموزش دادهاید؟
به نظر شما کودکی که معنای کلمهی مسولیتپذیری را نمیداند، چگونه میتواند این صفت را در خود پرورش داده و از رفتار قلدرمابانه به دور بماند؟ توصیه میشود کلمه مسئولیتپذیری را برای فرزند خود تعریف کنید. مهمتر از آن به یک الگوی مناسب برای کودک تبدیل شده و نحوهی رفتار یک آدم مسولیتپذیر را به او نشان دهید. یکی از موثرترین روشها برای این کار آن است که اگر نسبت به کودک رفتار اشتباهی از شما سر زد، بلافاصله و از صمیم قلب از او معذرت بخواهید. همچنین برای او توضیح دهید که تغییر نام یک شخص و به کار بردن صفتهای توهینآمیز برای او کار ناشایستی است. همچنین از آنها بخواهید به حرف و خواستههای دیگران به صورت کامل گوش داده و سپس به آنها پاسخ دهند. به او گوشزد کنید که نظرات دیگران را نیز با احترام کامل پذیرفته و دیگران را عادلانه نقد کند.
3. آیا از مهارتهای حل اختلافات با خبر هستید؟
تصور کنید کودک شما با دوست صمیمی خود دعوا کرده و به خانه بازگشته است. شما چه رفتاری در قبال اختلاف این دو دوست انجام میدهید؟ آیا بلافاصله جانب فرزند خود را گرفته و به رابطهی آنها پایان میدهید؟ مهارتهای حل اختلافات به شما میآموزد که با استفاده از تواناییهایی همچون سازش، نحوه فداکاری، نحوه تقسیم و نحوه احقاق حق به اختلافات خود و دیگران خاتمه دهید. به این ترتیب شما میتوانید ابتدا همه چیز را بررسی کرده و سپس زاویهی دید خود را اصلاح کنید. مطمئنا در پایان نیز بهترین انتخاب را انجام داده و رفتار درست را به فرزند خود آموزش خواهید داد.
4. آیا از سرگرمیهای مناسب و بازیهای آموزشی برای فرزند خود استفاده میکنید؟
برای درمان کودک دیکتاتور میتوانید از انواع اسباب بازیکودک که به صورت هدفمند طراحی و تولید میشود، استفاده کنید. محصولاتی همچون انواع بازی فکری که به صورت گروهی انجام میشوند، مهارتهای کودک را تقویت کرده و اعتماد به نفس او را افزایش میدهد. یکی از کاربردیترین بازیهای فکری برای درمان کودک دیکتاتور، «بازی فکری تاکنوکو» نام دارد. این بازی فکری رومیزی در سال 2011 به شهرت جهانی رسیده و به سرعت به یک بازی جذاب خانوادگی تبدیل شدهاست. تاکنوکو در زبان ژاپنی به معنای «جوانهی بامبو» است. قهرمان داستان یک پاندای مقدس و غول پیکر بوده که باید به عنوان نماد صلح، هدیهای را از جانب امپراتور چین به دست پادشاه ژاپن برساند. در این صورت جنگ این دو کشور به خوبی و خوشی پایان مییابد. اکنون بازیکن وظیفه دارد، غذای این پاندای چاق و شکمو را از راه پروش بامبوهای زرد، سبز و صورتی تامین کند. جالب است که شروع کنندهی بازی، بلندقدترین شخص در میان گروه است. برندهی بازی نیز کسی است که با توجه به قوانین و منابع طبیعی بازی، بهترین بامبوها را پرورش داده باشد. از مزایای این بازی میتوان به تقویت مهارتهای اجتماعی و رشد ذهنی کودک اشاره کرد. با خرید این محصول، تجهیزات زیر را در اختیار خواهید داشت:
- 28 عدد کاشی زمین
- 28 قطعه بامبو سبز
- 26 قطعه بامبو زرد
- 24 قطعه بامبو صورتی
- 20 کانال آبرسانی
- 9 توکن بهبود دهنده
- 46 کارت ماموریت
- 4 صفحه شخصی
- 8 عدد مهره عملیات
- 1 عدد تاس آب و هوا
- 1 عدد پاندا
- 1 عدد باغبان
- دفترچه راهنما
شما با فرزند دیکتاتور خود چگونه رفتار میکنید؟
در قسمتهای پیشین، با مفهوم و علائم قلدری در کودکان آشنا شدیم. همچنین روش درمان کودکان دیکتاتور را نیز ارائه کردیم. اکنون شما برای ما بنویسید که در مقابل خواستههای نامعقول فرزند دیکتاتور خود چگونه رفتار میکنید؟ آیا در هر شرایطی تسلیم خواستههای او میشوید؟ به نظر شما، بهترین رفتار در مقابل اخلاق ناهنجار کودکان پرخاشگر چیست؟ شما میتوانید با ارسال نظرات خود، به دیگر دوستان آریالندی نیز کمک کرده و فردایی روشن برای فرزندانتان فراهم کنید. از اینکه تا پایان با ما همراه هستید، متشکریم!
بیشتر بخوانید:
مهم ترین نکات کلیدی تربیت فرزند از نظر روانشناسی
با بهترین کتاب های تربیت کودک در سال ۱۴۰۱ آشنا شوید