مزیتهای قصهگویی برای کودکان
آیا میخواهید از مزیتهای قصهگویی برای کودکان را بدانید؟ این مقاله را تا آخر بخوانید و با اثرات مثبت قصه گویی آشنا شوید
این روزها بعضی از پدر و مادرها با تکیه بر دستاوردهایی که فناوری در اختیارمان قرار خیال خود را از بابت فرزندانشان راحت میکنند و همه چیز را به ابزارهای هوشمند میسپارند. بهتر است تعارف را کنار بگذاریم و واقعبین باشیم. برای بچهها خوابیدن بعد از تماشای فیلم یا کارتون مورد علاقهشان واقعاً کار سختی نیست. ممکن است این موارد به عنوان بخشی از لذتهای دوران خردسالی و کودکی تلقی شوند اما بهتر است از جنبههای دیگری نیز به این موضوع توجه کنیم. تماشای تلویزیون یا خیره شدن به صفحهی لپتاپ و موبایل قبل از خواب برای سلامتی افراد، حتی بزرگسالان هم خوب نیست چه برسد به بچهها. از این گذشته روشهای سالمتر و مسئولانهتری وجود دارند که متخصصان همیشه توصیه میکنند پدر و مادرها به خاطر رشد سالم کودک نباید از آنها غافل شوند. قصهگویی یکی از این موارد است. مزیتهای قصهگویی از دههها قبل شناخته شده و امروزه اهمیت آن در رشد کودک حتی بسیار بیش از پیش مورد تأکید قرار میگیرد. هیچ چیز با زیبایی قصهگویی برای بچهها قابل مقایسه نیست. به عنوان پدر و مادر چقدر از وقت خود را صرف داستان گویی با فرزند خود می کنید؟
بیشتر بخوانید: آیا کودکان و خردسالان باید تلویزیون تماشا کنند؟
بیشتر بخوانید: اهمیت قصه گویی برای کودکان
هشت مزیت قصهگویی برای بچهها
قصهگویی نقشی اساسی در پیشرفت کلی فرزند شما به خصوص در دوران پیش از دبستان دارد. چه خاطرهای معمولی از کودکی خود را نقل کنید و چه سوتی خندهداری که امروز در مقابل همکارانتان دادهاید را برایش تعریف نمایید، کودک شما از شنیدن این داستانها از جنبههای مختلف بهره میبرد و تأثیر مثبت میپذیرد.
به این فهرست نگاهی بیندازید و با مزایای قصهگویی برای بچه ها آشنا شوید.
قصه گویی رفتار خوب را در فرزند شما نهادینه می کند
بچههای کوچولو عاشق گوش دادن به داستان هستند. وقتی که برای قصهگویی برای آنها به اندازهی کافی وقت میگذارید در واقع فرهنگ درست رفتاری و فکریای را در آنها ایجاد میکنید که تا بزرگسالی در آنها باقی خواهد ماند و بخش مهمی از شخصیت آنها را شکل خواهد داد. برای بچهها داستان شخصیتهایی را تعریف کنید که میتوانند ارزشهای آنها را تقلید کنند. داستانهایی با پیامهای معنادار. اختصاص زمان کافی برای انجام این کار باعث میشود کودک درسهای ارزشمندی دربارهی مهربانی، خرد، صداقت، همدلی و هر خصلت و خصوصیت دیگری که از او یک شخصیت سالم میسازد بیاموزد.
قصه، مهارت گوش دادن را در بچهها پرورش میدهد
همیشه جلب توجه کودک برای مدت طولانی آسان نیست. خیلی از بچهها به سختی میتوانند برای مدت طولانی روی چیزی تمرکز کنند. حوصلهی آنها زود سر میرود، خسته میشوند و یا شروع به حرف زدن میکنند یا در نهایت ذهنشان بین موضوعات گوناگون و متنوع سرگردان میشود. با این حال قصهگویی برای کودک می تواند به بهبود مهارت گوش دادن در او کمک کند. توجه به این نکته اهمیت دارد که بر اساس تحقیقات متخصصان این نکته ثابت شده است که مهارت و توانایی گوش سپردن به دیگران یکی از نشانههای بلوغ روانی است. شاید تا امروز باور نمیکردید که فعالیت سادهای مثل قصهگفتن میتواند تا این حد در سرنوشت فرزند شما نقش داشته باشد. کودکان با گوش دادن به قصه یاد میگیرند که چگونه توجه خود را برای مدت زمان بیشتری بر محیط پیرامون خود حفظ کنند و روی یک موضوع خاص متمرکز بمانند.
یکی از مزیتهای قصهگویی تقویت قوهی تخیل در کودکان است
کودکان، هنگام گوش دادن به داستان، شخصیتها، طرح و ماجرا را در ذهن خود تصور میکنند. این نوع تصویرسازی ذهنی با تماشای تصاویر فیلم و کارتون روی صفحهی تلویزیون فرق دارد. در فرایند قصهگویی، پیشرفت داستان، تخیل کودکان را به فعالیت بیشتر تحریک و تشویق میکند. آنها میتوانند داستان را آن طور که دلشان میخواهد به صورت تصویری در ذهن خود بازسازی نمایند. این قابلیت میتواند خلاقیت کودکان را افزایش دهد و آنها را به سمت ایدههای جدید هدایت کند. احتمالاً عبارت «افزایش قدرت تخیل کودک» بارها به گوشتان خورده و یا آن را در منابع مختلف خواندهاید. اگر تا حالا به اهمیت این موضوع توجه نکردهاید فقط کافیست یادآوری کنیم تمام پیشرفتهای بشر اولیه، از شکار گروهی گرفته تا کشف آتش، از اختراع چرخ گرفته تا انقلاب صنعتی، و به طور کلی تمام دستاوردهای بشر در زمینهی فرهنگ و حتی کل تمدن بشری، از انقلاب شناختی انسان خردمند شروع شد که نتیجهی همین قوهی تخیل در پدران باستانی ما بوده است. شگفت انگیز است که این دانش باستانی که نتیجه قوهی تخیل آنها بوده ابتدا از طریق داستانهای شفاهی و به صورت سینه به سینه به نسلهای بعد از خود منتقل شده است.
داستانها قدیمیترین ابزار ارتباط بشر هستند که همچنان وجود دارند و کارکرد خود را بعد از حدود ۸۰ هزار سال حفظ کردهاند. قدرت داستانگویی تنها ویژگیای است که انسان را از سایر گونههای جانوری متمایز میکند.
برای آشنایی بیشتر با تأثیر و اهمیت افسانهها در زندگی امروز، دعوت میکنم مقالهی افسانه ها، از اسب تک شاخ تا اولین گام بر مریخ را بخوانید.
داستانها درک فرهنگی بچهها را افزایش میدهند
قصه، چشم بچهها را به چیزهای جدید- مکانها، فرهنگ، سنتها و رسوم مردم دیگر باز میکند. این باعث میشود آنها خود را به جای شخصیتهای داستان تصور کنند. همدلی و همزاد پنداری با شخصیتهای داستان و فهم چرایی عملکرد آنها، درک کودکان را توسعه میدهد.
فرایند قصهگویی مهارتهای ارتباطی کودکان را افزایش میدهد
خواندن یا تعریف کردن قصه برای کودکان، این فرصت و توانایی را برای آنها ایجاد میکند که خود را ابراز کنند و آنها را تشویق میکند تا افکار، احساسات و ایدههای خود را با یکدیگر در میان بگذارند. هنگام داستانگویی، فرزند خود را به سوال کردن یا گفتگو در مورد افکارش ترغیب کنید. در حالی که شما قصهگویی را با کوچولوی خود ادامه میدهید، او هم با یادگیری و جذب واژههای جدید در حال گسترش دایرهی لغات خود است.
قصهگویی به تیزهوشی بچهها کمک میکند
قصهگویی راهی عالی برای افزایش هوش و توان ذهنی کودک است. وقتی برای فرزندتان داستان میخوانید، میتوانید توقف کنید و از آنها بخواهید بعضی از جزئیات را به یاد بیاورند. از آنها سؤال کنید و ببینید چه مقدار از اطلاعات قصه را میتوانند برایتان بازگو کنند.
داستانها یادگیری را آسانتر می کنند
قصه گفتن برای فرزندتان پیش درآمد تحصیل در مدرسه است. داستانگویی یک روش خوب در جهت آماده سازی بچهها برای مدرسه است زیرا یادگیری را آسان و آن را به بخشی از شخصیت کودک تبدیل میکند. همانطور که گفته شد قصهگویی به افزایش توجه و تمرکز کودک کمک می کند. عواملی که با شروع تحصیل در مدرسه اهمیت خود را نشان میدهند.
مهارت های اجتماعی را بهبود می بخشد
از طریق داستان گویی، کودکان میآموزند که چگونه به شخصی که صحبت میکند توجه کرده و به طور فعال به او گوش دهند. آنها یاد میگیرند با شنیدن صحبتهای دیگران، صبورتر باشند. قصه به بچهها کمک میکند یاد بگیرند افراد مختلف سلیقهها و نظرات متفاوتی دارند.
قصهها میتوانند چیزهای زیادی در مورد جهان، زندگی و طبیعت به بچههای کوچک یاد بدهند. ورود به دنیای قصه، فرصتی پیش پای کودک میگذارد تا با ایدههای شگفتانگیز، چیزهایی که قبلاً هرگز ندیده و چیزهایی که در زندگی روزمره نخواهد دید، رو به رو شود . با توجه به همهی فواید و مزیتهای قصهگویی که با هم بررسی کردیم، امیدوارم از امروز برای این فعالیت اساسی و سرنوشتساز در زندگی فرزندتان وقت و توجه کافی اختصاص دهید.