بروزرسانی شده در ۱۳ شهریور ۱۴۰۱

آموزش تندخوانی | چگونه بخوانیم تا بهتر بیاموزیم

آموزش تندخوانی | چگونه بخوانیم تا بهتر بیاموزیم
زمان مطالعه : ۱۲ دقیقه ۹۶۹ بازدید ۰ نظر

امروزه تند خوانی یکی از روش های موثر برای درس خواندن بهتر و درک آن است، برای خواندن آموزش تندخوانی کلیک کنید.

به نظر شما چگونه می‌توان در طول یک ماه، تعداد زیادی کتاب را مطالعه کرده و سطح معلومات خود را بالا برد؟ آیا دوست دارید از فرصت مطالعاتی خود به بهترین نحو استفاده کنید؟ آیا با تکنیک‌های تندخوانی آشنا هستید؟ به نظر شما تندخوانی تنها به معنای سریع خواندن مطالب است؟ این تکنیک اعجاب انگیز چه نقشی در زندگی انسان دارد؟ در این مطلب، به مراحل آموزش تندخوانی پرداخته و از فواید این تکنیک صحبت خواهیم کرد. همچنین تست‌های استاندارد و مناسبی را نیز برای شما فراهم کرده تا به صورت عملی با این مهارت آشنا شده و آن را تمرین کنید. برای ورود به دنیایی پر تجربه، با ما همراه باشید.


تکنیک تندخوانی چیست؟

تندخوانی یکی از کاربردی‌ترین تکنیک‌های رایج در جهان است. این مهارت شگفت‌انگیز، یک فعالیت ذهنی است که در پی آن، شخص با سرعت زیادی به مطالعه پرداخته و بیشترین اطلاعات را از متن دریافت می‌کند. او در نهایت می‌تواند به راحتی اطلاعات خود را فراخوانی کرده و در هر زمان از آن‌ها استفاه کند. به این ترتیب در بخش آموزش تندخوانی، ابتدا بر افزایش سرعت مطالعه تمرکز کرده و سپس روش‌های کاربردی برای درک مطلب را ارائه خواهیم کرد.


اصلا چرا باید کتاب بخوانیم؟

شما به چه منظوری کتاب می‌خوانید؟ آیا باور دارید که کتاب خواندن به کسب تجربه در زندگی‌ کمک می‌کند؟ آیا با فواید کتاب‌ و تندخوانی نیز آشنا هستید؟ بد نیست، پیش از آنکه به آموزش تندخوانی بپردازیم، با فواید کتاب و مزیت‌های تندخوانی آشنا شویم. از فواید کتاب‌خوانی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • به دست آوردن تجربیات جدید
  • افزایش خلاقیت
  • استفاده از تجربیات گذشته
  • سرگرمی
  • افزایش اطلاعات در حوزه‌های گوناگون
  • پرورش یک شخصیت کاریزماتیک در خود


تندخوانی چه فوایدی برای ما و زندگیمان دارد؟

تصور کنید برای تقویت ماهیچه‌های خود به باشگاه رفته و تمرینات بدن‌سازی را به صورت مستمر انجام می‌دهید. پس از مدتی تمرین، عضلات شما آماده‌ی بلند کردن وزنه‌های سنگین بوده و توان انجام هر فعالیت‌ ورزشی را دارد. همانگونه که انواع اسباب بازی کودکان، به تدریج مهارت‌های ذهنی آن‌ها را تقویت می‌کند، آموزش تندخوانی نیز به تقویت ذهن و مهارت‌های بزرگسالان کمک شایانی خواهد کرد. در مرحله‌ی اول تند خوانی، ابتدا چشم‌های شما تقویت شده و با سرعت بیشتری بر روی مطالب حرکت می‌کند. به این طریق می‌توانید اطلاعات بیشتری را به ذهن خود ارسال کرده و آن‌ها را پردازش کنید. پس از گذشت چند ماه از آموزش تندخوانی، ذهن نیز به سرعت بالای مطالعه عادت کرده و به راحتی می‌تواند اطلاعات زیادی را پردازش کند. بنابراین می‌توان گفت تمرین، مهم‌ترین جزء آموزش تندخوانی محسوب می‌شود. علاوه بر تقویت مهارت‌های ذهنی، تندخوانی مزایای زیر را برای شما به همراه خواهد داشت:

  • افزایش اعتماد به نفس
  • افزایش سرعت تفکر
  • افزایش تمرکز و کنترل ذهن
  • افزایش سرعت مطالعه


فواید تندخوانی


چگونه به یک تندخوان قهار تبدیل شویم؟

آموزش تندخوانی در اینجا به صورت جدی آغاز می‌شود. توصیه می‌شود یک کاغذ و مداد مشکی مهیا کرده و مراحل آموزشی را به همراه ما انجام دهید. به این ترتیب می‌توانید در کم‌تر از 20 دقیقه به تکنیک تندخوانی مسلط شده و تمرین‌های خود را بلافاصله پس از آن آغاز کنید. پیش از شروع آموزش تندخوانی توصیه می‌شود، سرعت مطالعه‌ی اولیه‌ی خود را محک بزنید. به عبارت دیگر، پیش از یادگیری این تکنیک باید مشخص کنیم که ما در حالت عادی، کندخوان هستیم یا تندخوان. برای این کار توصیه می‌شود، تست سرعت مطالعه را همراه ما انجام داده و سپس آن را برای خود تفسیر کنید:


مرحله‌ی اول آموزش تندخوانی: انجام تست سرعت مطالعه

در این بخش ابتدا برشی از کتاب «کیمیاگر اثر پائولو کوئیلو» را ارائه می‌دهیم. این قسمت از کتاب روان و رسا نگاشته شده، بنابراین می‌توانید به راحتی آن را مطالعه کرده و اطلاعات آن را در ذهن خود پردازش کنید. توجه داشته باشید که باید به روشی که همواره کتاب می‌خوانید، این متن را مطالعه کرده و در همین حین، با استفاده از زمان‌سنج، مدت زمان مطالعه‌ی خود را محاسبه کنید.

بریده‌ای از کتاب کیمیاگر اثر پائولو کوئیلو

«به جوان گفت: زنده هستم. وقتی دارم می‌خورم ، به چیزی جز خوردن نمی‌اندیشم. اگر در حرکت باشم، فقط راه می‌روم. اگر ناچار شوم بجنگم ، آن روز نیز مانند هر روز دیگری ، برای مردن خوب است. چون نه درگذشته زندگی میکنم و نه در آینده. تنها اکنون را دارم ، و اکنون است که برایم جالب است. اگر بتوانی همواره در اکنون بمانی، انسان شادی خواهی بود. آن وقت می‌فهمی که در صحرا زندگی هست ، که آسمان ستاره دارد، و جنگجویان می‌جنگند، چون این بخشی از نوع بشر است. زندگی یک جشن است، جشنی عظیم، چون همواره در همان لحظه ای است که در ان می‌زی ام، وفقط در همان لحظه...»

اکنون زمانی که برای مطالعه‌ی این مطلب صرف کردید را یادداشت کنید. شما می‌توانید با استفاده از فرمول زیر، سرعت مطالعه خود را سنجیده و در پایان، آن را با سرعت تندخوانی خود مقایسه کنید. همچنین این فرمول، تعداد کلماتی که می‌توانید در یک دقیقه مطالعه کنید را نیز مشخص خواهد کرد.


سرعت مطالعه = (60 ×ثانیه حسب بر زمان مدت) / (شده خوانده کلمات تعداد)

تست سرعت تندخوانی


مرحله‌ی دوم: اسکن کردن متن

تصور کنید یک پازل 1000 تکه در اختیار دارید و قصد دارید آن را در کمترین زمان ممکن تکمیل کنید. اولین اقدامی که در این شرایط انجام می‌دهید، چیست؟ مطمئنا ابتدا تصویر پازل را بر روی بسته‌بندی مشاهده کرده و جزییات آن را به خاطر می‌سپارید. به این ترتیب می‌توانید در طول بازی از حافظه‌ی دیداری خود استفاده کرده و قطعات پازل را به راحتی در کنار یکدیگر قرار دهید. در گام اول آموزش تندخوانی نیز باید متن مورد نظر را با چشم‌های خود اسکن کنید. اما اسکن کردن چه تاثیری در سرعت مطالعه دارد؟ در این روش، چشم‌ها به دنبال راه حلی برای یافتن اطلاعات و داده‌ها هستند، بنابراین مغز نیز فعالیت‌ خود را افزایش داده و به این ترتیب عملکرد خود را بهبود می‌بخشد. شما برای اسکن کردن یک صفحه می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

  • روش یک انگشتی: در این روش یک کتاب انتخاب کنید. سپس از یک نفر بخواهید یک کلمه از یک صفحه‌‌ی مشخص را انتخاب کند. سپس به کمک انگشت اشاره به صورت عمودی و افقی به دنبال آن لغت بگردید.
  • روش سه انگشتی: به همان روش قبلی پیش بروید، اما با سه انگشت به دنبال سه کلمه مجزا بگردید. این شیوه برای آموزش تندخوانی به روش نیمه‌حرفه‌ای مناسب خواهد بود. همچنین این روش به گسترش حوزه‌ی دید شما نیز کمک شایانی خواهد کرد.
  • روش چهارانگشتی: پس از آنکه به اندازه‌ی کافی دو مرحله‌ی قبلی را تمرین کردید، به سراغ این روش بروید. برای این بخش از آموزش تندخوانی، چهار انگشت خود را در یک خط راست قرار بدهید و صفحه‌ی کتاب را از بالا به پایین و به صورت زیگزاگ اسکن کنید. این روش حافظه‌ی تصویری شما را نیز تقویت خواهد کرد.


مرحله‌ی سوم: انجام تمرین 3 ثانیه‌ای

در این مرحله، صفحه‌ی کتاب را به سه بخش عمودی تقسیم کنید. به این ترتیب هر خط کتاب نیز به سه قسمت تقسیم خواهد شد. ابتدا ریتم آهسته‌ی 1001، 1002، 1003 را بیان کرده و سپس متن را بخوانید. برای درک بهتر مطلب، توصیه می‌شود انگشت خود را زیر خط کتاب قرار دهید. در این تمرین با هر شماره که بیان می‌شود باید به سراغ قسمت بعدی بروید. به این ترتیب می‌توانید هر خط را در 3 ثانیه مطالعه کرده و سرعت خواندنتان را افزایش دهید. پس از چندبار تمرین می‌توانید فاصله یه ثانیه‌ای را نیز کاهش دهید.


⇐ مطالب بیشتر: چگونه اظطراب کودکان را در فصل امتحانات کنترل کنیم؟

 

مرحله چهارم: تمرین با کتاب برعکس

از هیجان‌انگیزترین مراحل آموزش تندخوانی، مطالعه‌ی کتاب به صورت برعکس است. شاید در ابتدا اطلاعات زیادی از کتاب دریافت نکنید، اما به مرور مفاهیم را بهتر درک خواهید کرد. برای این تمرین یک کتاب ساده با نثر روان را انتخاب کرده و با فاصله‌ی 30 سانتی‌متری از چشم‌های خود نگه داشته و آن را مطالعه کنید. توصیه می‌شود خواندن متن را از قسمت بالایی سمت راست و به صورت برعکس شروع کنید.


تمرین تندخوانی


مرحله پنجم: تمرین عبارت خوانی

یکی از تمرین‌هایی که موجب گسترش حوزه‌ی دید خواننده می‌شود، تمرکز بر روی کلمات وسطی عبارت است. در واقع شما باید بتوانید با مشاهده‌ی کلمه‌ی وسطی هر عبارت، معنای کلی آن را حدس بزنید.


مرحله ششم: تمرین جمله‌خوانی

در این تمرین نیز باید تمرکز خود را بر روی کلمه‌ی وسط هر عبارت قرار داده و کل جمله را حدس بزنید. تفاوت تمرین عبارت‌خوانی و جمله‌خوانی تنها در طولانی بودن جملات نهفته است.


مرحله هفتم: تمرین‌های درک مطلب

آموزش تندخوانی باید به صورت اصولی انجام شده و به صورت همزمان سرعت و کیفیت مطالعه را تقویت کند. از تمرین‌هایی که به درک مطلب کمک شایانی می‌کند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پیش مطالعه: توصیه می‌شود پیش از شروع مطالعه‌ی هر کتاب، ابتدا به تمامی مطالب و مباحث آن نظر کرده و از آن‌ها آگاه باشید. در این راه بررسی سرفصل‌های اصلی، راهنماها، علائم نگارشی و عبارت‌های بولدشده می‌تواند به شما برای آگاهی از مطالب کتاب کمک کند.
  • طرح کردن سوال: در مراحل پایانی آموزش تندخوانی باید نگارش را شروع کنید. توصیه می‌شود هر سوالی که در طول مطالعه ذهنتان را مشغول کرده‌است، در یک دفترچه یادداشت کنید. این سوالات به شما کمک می‌کند که با استفاده از روحیه‌ی کنجکاو خود، مطالب کتاب را بهتر درک کنید. شما می‌توانید از انواع دفترچه یادداشت ساده و فانتزی برای این منظور استفاده کرده و کتابچه‌ای از سوالات خود تهیه کنید. به این ترتیب مرحله جمع‌بندی نیز به راحتی انجام خواهد داشت. «دفترچه یادداشت مگنت‌دار پیکاردو طرح جغد و پرنده» با طراحی فانتزی و کاغذهای ساده‌ی خود، انگیزه‌ی شما برای یادداشت سوالات هر مطلب را افزایش خواهد داد.
  • مطالعه‌ی دقیق: در این مرحله تمام کلمات کتاب را مطالعه کرده و حتی مطالبی که قبلا درک کرده‌اید را نیز مرور کنید. اگرچه در آموزش تندخوانی رفتاری شبیه به روزنامه‌خوانی را توصیه کردیم، اما در این جا بهتر است تمام مطالب کتاب را مو به مو و کامل مطالعه کنید. همچنین در حین مطالعه لحظه‌ای از نقد مطلب دست نکشید.
  • یادداشت برداری: تمام پیامدهای تندخوانی در این مرحله جمع‌بندی خواهد شد. یکی از نکات مهم برای یادداشت برداری، نگارش کلمات کلیدی است. همچنین از نوشتن عبارات اضافه و کلی در یادداشت‌ برداری‌های خود نیز بپرهیزید.


دفترچه یادداشت مگنت‌دار پیکاردو

خرید دفترچه یادداشت مگنت‌دار پیکاردو


روش‌ شما برای آموزش تندخوانی چیست؟

در این مطلب، ابتدا مفهوم تندخوانی را شرح دادیم. همچنین بیان کردیم که بهترین آموزش تندخوانی، سیستمی است که سرعت مطالعه را افزایش داده و درک مطالب را برای شما آسان‌تر کند. در ادامه نیز به آموزش تندخوانی در 7 مرحله پرداختیم. اکنون شما می‌توانید از تجربیات خود صحبت کرده و روش‌های نوینی برای تندخوانی پیشنهاد دهید. به این ترتیب، دیگر دوستان آریالندی نیز می‌توانند سطح علمی خود را با این تکنیک افزایش دهند. از اینکه با ما همراه بودید، متشکریم!

 

مطالب بیشتر:

۵ ایده برای رفع خواب آلودگی در مدرسه

مهم ترین نکات کلیدی تربیت فرزند از نظر روانشناسی


دیدگاه شما
|
دیدگاهی ثبت نشده است، اولین نفری باشید که یک دیدگاه ثبت می کند.