بروزرسانی شده در ۱۳ شهریور ۱۴۰۱

مهم ترین نکات کلیدی تربیت فرزند از نظر روانشناسی

مهم ترین نکات کلیدی تربیت فرزند از نظر روانشناسی
زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه ۶۵۴۶ بازدید ۰ نظر

تربیت فرزند در روانشناسی یکی از مهمترین رشته هاست.سرنوشت فرزند شما به نوع تربیت آن درکودکی بستگی دارد. برای خواندن مقاله کلیک کنید.

چگونه کودک خود را شاد و سالم تربیت کنیم؟ استفاده از چه روش‌های تربیتی، موفقیت فرزند ما را تضمین خواهد کرد؟ چگونه پرخاشگری فرزندم را درمان کنم؟ با کودک خجالتی و انزواطلب خود چگونه رفتار کنم؟ آیا فرزندسالاری بهترین شیوه‌ی تربیتی محسوب می‌شود؟ این سوالات در حوزه‌ی‌ تربیتی کودکان مطرح می‌شوند. به عبارت دیگر، تمام مشکلات بیان شده در بخش ابتدایی از به کار گیری شیوه‌ی تربیتی نامناسب ناشی می‌شود. چنانچه یک شیوه‌ی تربیتی مناسب رای برای فرزند خود انتخاب کنید، از سلامت جسم و روان او محافظت کرده و موفقیت‌های آینده فرزندتان را تضمین خواهید کرد. آریالند با ارائه‌ی 10 نکته‌ی طلایی، شما را برای تربیت فرزند خود راهنمایی خواهد کرد. برای فراهم کردن آینده‌ا‌ی درخشان برای فرزندانتان، با ما همراه باشید.


روش تربیتی مناسب چه ویژگی‌هایی دارد؟

شیوه‌ی تربیتی به مجموعه‌ای از رفتارهای والدین گفته می‌شود که در پی آن، کودک مسائل زندگی را آموخته و شیوه‌های حل مساله را تمرین می‌کند. یک روش تربیتی مناسب باید توانایی تقویت همبستگی میان اعضا خانواده را داشته و الگوهای نظم و انضباطی را در خانواده برقرار کند. چراکه خانواده اولین محیطی است که کودک در آن با زندگی اجتماعی آشنا شده و مهارت‌های ارتباطی خود را تقویت می‌کند. بنابراین این ارگان اجتماعی باید شرایط مناسبی داشته‌ باشد. از مهم‌ترین ویژگی‌های روش تربیتی صحیح می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:


· تقویت رابطه‌ی والد و فرزندی

آیا فرزندتان برخورد سرد و بی‌احساسی با شما و همسرتان دارد؟ آیا کودک شما رابطه‌ی عاطفی مناسبی با شما برقرار نمی‌کند؟ آیا فرزندتان حرف‌های شما را نمی‌پذیرد و به عبارت دیگر خودرای است؟ در صورتی که پاسخ شما به این سوالات مثبت است، توصیه می‌شود بر روی رابطه‌ی خود و فرزندتان تجدید نظر کنید. به صورت کلی، برای تربیت فرزند باید به نوع کنش‌های میان والدین و فرزندان توجه کرد. همچنین انتظاراتی که کودکان از والدین خود دارند، نوع روابط و کنش‌های آن‌ها در اجتماع را مشخص می‌کنند. بنابراین یک روش تربیتی استاندارد، روابط عاطفی بین فرزندان و والدین را تقویت کرده و اعتقادات، ارزش‌ها و دیدگاه‌های فرهنگی خانواده را از این طریق به نسل‌های بعد منتقل می‌کند. همچنین شما می‌توانید با انجام بازی‌های دسته‌جمعی به تقویت ارتباط دوستانه خود و فرزندانتان کمک کنید. از این بازی‌های می‌توان به فوتبال، وسطی، بازی‌های کارتی دورهمی و... اشاره کرد.


· پاسخگو بودن و داشتن توانایی پذیرش تفاوت‌ها

به نظر شما والدین چگونه می‌توانند عشق، محبت و صمیمیت خود را به فرزندانشان نشان دهند؟ روانشناسان اعتقاد دارند، رفتارهای والدین می‌توانند حامل احساسات آن‌ها نسبت به فرزند باشند. به این ترتیب می‌توان گفت روش تربیتی مناسب، شیوه‌ای است که در آن والدین نسبت به نیازهای فرزند خود پاسخگو هستند. از سوی دیگر، والدین باید نظرات و پیشنهادات فرزند خود را نیز پذیرا بوده و قوانین خود را مطابق با توانایی‌های او تنظیم کنند. در غیر این صورت، استعداد و خواسته‌های کودک محدود شده و امکان پرخاشگری در کودک افزایش می‌یابد.


نکات تربیت فرزند



· امکان مشارکت فرزندان

آیا می‌دانید چگونه می‌توان یک فرزند مسولیت‌پذیر تربیت کرد؟ یکی از بهترین روش‌های تربیت فرزند آن است که کودک را در تصمیم‌گیری‌های مهم خانواده مشارکت داده و او را با مسئولیت‌های متناسب با سن و توانایی‌های خود آشنا کرد.


نکات طلایی برای تربیت فرزندان از نظر روانشناسی چیست؟

همه‌ی والدین دوست‌دارند کودکانی مودب، آینده‌نگر، منظم و مهربان داشته باشند. اما همه‌ی ما می‌دانیم که تربیت فرزند به همین سادگی‌های هم نیست. اجتماع، خانواده و... توصیه‌های زیادی برای تربیت فرزند ارائه می‌دهند. در این بخش برخی از مهم‌ترین نکات تربیتی را برای والدین شرح می‌دهیم. این نکات توسط متخصصان علم روانشناسی ارائه شده‌اند و به همین دلیل قابل اعتماد خواهند بود.


بیشتر بخوانید: 3روش خواباندن نوزاد


1.آیا شما والدین شادی هستید؟‌

شادی والدین و فرزندان از ابتدایی‌ترین و اصلی‌ترین نکات تربیت فرزند به شمار می‌رود که در شیوه‌های تربیتی سخت‌گیرانه نادیده‌ گرفته می‌شود. ابتدایی‌ترین گام برای خوشحالی فرزندان آن است که به والدینی شاد و سر حال تبدیل شویم. بنابراین پیش از هر چیز از خودتان شروع کرده و احساس شادی را در خود تقویت کنید. برای این کار به روش‌های پیچیده‌ای نیاز نخواهید داشت. از چیزهای ساده و کوچک لذت ببرید. استفاده از روش‌های ساده‌ی روانشناسی برای تقویت روابط عاطفی والدین با یکدیگر نیز بسیار موثر خواهد بود.


2.آیا مناسبت‌های گوناگون را به عنوان یک خانواده جشن می گیرید؟

خوشبخت‌ترین خانواده‌ها کسانی هستند که مناسبت‌های کوچک و بزرگ را به صورت خانوادگی جشن می‌گیرند. تفریح پایان هفته، گرفتن نمره‌ی خوب، روز پایانی مدرسه همگی از مناسبت‌های کوچکی هستند که شما می‌توانید از آن در کنار خانواده‌ی خود لذت ببرید. خوردن یک بستنی یا خرید اسباب بازی برای کودک نیز می‌تواند این مناسبت‌ها را به یک جشن تمام عیار تبدیل کند.


3.تا چه حد به صحبت‌های فرزند خود توجه می‌کنید؟

برقراری ارتباط سالم با کودکان یکی از حیات‌ترین نکات تربیت فرزند به شمار می‌رود. اما رابطه‌ی سالم با فرزند چگونه است؟ کافی است به صبحت‌های فرزند خود با تمام وجود توجه کنید. این کار ساده به کودکان احساس مهم‌بودن داده و عزت نفس آن‌ها را افزایش می‌دهد. بنابراین در هنگام صحبت کردن با کودک خود موبایل، تلویزیون، روزنامه و... را کنار گذاشته و تنها به حرف‌های او گوش دهید.


4.آیا به فرزند خود در برقراری ارتباطات طولانی مدت کمک می‌کنید؟

پس از روابط خانوادگی، برقراری رابطه‌ی عاطفی با دوستان نقش موثری در تقویت مهارت‌های اجتماعی کودک ایفا می‌کند. مشاورین روانشناسی توصیه می‌کنند به کودکان خود برای برقراری روابط دوستانه‌ی قوی و طولانی مدت کمک کنید. این کار به سلامت روانی کودکان کمک شایانی خواهد کرد. برای مثال، اگر فرزند شما با دوست خود به مشکل برخورد، اجازه ندهید رابطه‌ی آن‌ها به راحتی تمام شود. بلکه تکنیک‌های معذرت‌خواهی و بخشیدن را به کودک خود آموزش داده و از رابطه‌ی دوستی فرزند خود محافظت کنید.


برقراری رابطه طوانی با فرزندان


5.شما چه الگویی برای فرزند خود هستید؟

کودکان خردسال با استفاده از ویژگی غریزی خود یعنی تقلید، قوانین دنیا را آموخته و از آن استفاده می‌کنند. در نتیجه می‌توان گفت کودکان با مشاهده‌ی ارزش‌ها و رفتارهای اخلاقی والدین، رفتارهای خود را شکل می‌دهند. بنابراین توصیه می‌شود خصلت‌های اخلاقی خود را مورد بررسی قرار داده و آن‌ها را اصلاح کنید. برای مثال، اگر دوست دارید فرزندی راستگو و صالح داشته‌ باشید، عادت دروغ گفتن را در خود اصلاح کنید.


6.آیا قواعد شکرگزاری را به فرزند خود آموزش می‌دهید؟

چنانچه کودک افراد مهم در زندگی خود را تصدیق کند، به شخصیتی مفید، بخشنده، مهربان و دلسوز تبدیل خواهد شد. بنابراین توصیه می‌شود برای تربیت فرزند خود، قوانین شکرگزاری را به او بیاموزید. اما روش‌های موثر آموزش قدردانی به کودک چیست؟ رواشناسان توصیه می‌کنند برای آموزش این مفهوم از دفتر قدرشناسی استفاده کنید. برای این کار شما به یک دفترچه و مداد مشکی احتیاج خواهید داشت. با استفاده از این وسایل به کودک خود آموزش دهید که هر شب پیش از خواب، سه مورد از وقایع روزانه که سزاوار قدردانی هستند را در دفترچه یادداشت کند.


7.آیا شما یک والد کمال‌گرا هستید؟

بسیاری از والدین در زمان تربیت فرزند خود، تنها به نتیجه و موفقیت نهایی کودک توجه می‌کنند. در صورتی که تلاش و پشتکار فرزندان در هر فعالیتی اهمیت بیشتری خواهد داشت. توجه بیش از حد به نتیجه موجب بروز مشکلات روانشناختی متعدد در کودک خواهد شد. بنابراین در هر مرحله، ابتدا تلاش‌های کودک خود را ستایش کرده و سپس به او امید پیروزی بدهید.


8.آیا کودک خود را به سخاوتمندی و کمک به دیگران ترغیب می‌کنید؟

یکی از اساسی‌ترین عوامل در تربیت کودکان 7 تا 14 سال آن است که به آن‌ها احساس ارزشمند بودن بدهید. در واقع کودکانی که احساس می‌کنند زندگی با معنا و هدف‌داری دارند، احساس شادی بیشتری را تجربه می‌کنند. اما منظور از زندگی معنادار چیست؟ زندگی انسان با خدمت به دیگران و سخاوتمندی معنا پیدا کرده و هدف‌مند می‌شود. بنابراین سخاوتمندی را به فرزندان خود آموزش داده و آن‌ها را نسبت به بخشیدن داشته‌هایشان ترغیب کنید.


9.آیا کودک شما از ظاهر خود احساس رضایت می‌کند؟

معیارهای زیبایی امروزی، استرس فراوانی بر ذهن و روان انسان به ویژه کودکان و نوجوانان تحمیل می‌کند. روانشناسان دریافته‌اند که اگر والدین یک تصویر بدنی سالم برای فرزند خود بسازند، کودک از این قواعد تصنعی رهایی یافته و تحت تاثیر آن ها قرار نمی‌گیرد. برای مثال به جای تاکید بر روی وزن و شکل ظاهری کودک، به سلامت بدن و روان او توجه کنید. همچنین مهارت‌های و توانایی‌های فرزند خود را تقویت کرده و در حضور آن‌ها ظاهر دیگران را قضاوت نکنید.


احساس رضایت کودک


10.آیا کودک شما با قواعد تفکر مثبت آشنا است؟

خوش‌بینی موجب افزایش شادی و نشاط در انسان می‌شود. بنابراین برای تربیت فرزندی شاد و سالم بهتر است، تکنیک‌های نگرش مثبت را به او آموزش دهید. اما چگونه؟ از خودتان شروع کنید. کلمات منفی را از دایره‌المعارف خود حذف کرده و در حضور کودک خود، از مسائل بزرگ و کوچک شکایت نکنید. همچنین می‌توانید موضوعات را برای فرزند خود دسته‌بندی کنید. برای مثال، تصور کنید که کودک شما در هنگام نقاشی کشیدن با انواع مداد رنگی بیان می‌کند که از رنگ زرد متنفر است. در این لحظه به او خاطر نشان کنید که بهتر است بگوید من عاشق رنگ قرمز هستم. به این ترتیب می‌توانید کودکان را با چالش‌های متفاوتی در مورد مثبت‌اندیشی مواجه کنید.

اکنون شما یک نکته‌ی طلایی به این لیست اضافه کنید.

شما از چه تکنیکی برای تربیت فرزند خود استفاه می‌کنید؟ می‌توانید نظرات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال کنید. به این ترتیب به دیگر دوستان آریالندی نیز برای تربیت فرزندان خود کمک خواهید کرد.

 

همچنین بخوانید:

آموزش سه چرخه سواری به کودک

آموزش خمیر بازی برای کودکان پیش دبستانی

 

دیدگاه شما
|
دیدگاهی ثبت نشده است، اولین نفری باشید که یک دیدگاه ثبت می کند.