بروزرسانی شده در ۰۵ تیر ۱۴۰۱

راهنمای رفتار با کودک فرزند خوانده + 3 اشتباه مهم که نباید مرتکب شوید

راهنمای رفتار با کودک فرزند خوانده + 3 اشتباه مهم که نباید مرتکب شوید
زمان مطالعه : ۸ دقیقه ۳۳۷۶ بازدید ۰ نظر

والدین در زمان رفتار با کودک فرزند خوانده خود مرتکب اشتباهاتی می‌شوند که در این مقاله به مهم‌ترین چالش‌ها و مشکلات فرزند ناتنی اشاره کرده‌ایم.

اصول رفتار با کودک فرزند خوانده در مقایسه با کودکان تنی تفاوت‌هایی دارد که والدین باید نسبت به این تفاوت‌ها آگاهی داشته باشند. شرایط وقتی حساس‌تر می‌شود که فرزند ناتنی در کنار خانواده قبلی خود شرایط دشوار یا خیلی خوبی را تجربه کرده باشد. در این حالت او معمولاً با نوعی پیش انگاره (ذهنیت) منفی وارد محیط خانواده جدید می‌شود یا آنقدر خاطره خوب از والدین قبلی‌اش دارد که نمی‌تواند کسی را به راحتی در جایگاه آنها ببیند. در این مقاله قصد داریم به بررسی رفتارهای اشتباه والدین در قالب بحث راهنمای رفتار با کودک فرزند خوانده بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.


اشتباهات اساسی والدین در رابطه با فرزند ناتنی

فرقی نمی‌کند که شما کودکی را از پرورشگاه به سرپرستی قبول می‌کنید یا با کسی ازدواج می‌کنید که از ازدواج قبلی‌اش فرزند یا فرزندانی دارد. در هر دو حالت باید توجه داشته باشید که شما از ابتدا در زندگی کودک حضور نداشته‌اید. با این پیش‌فرض ذهنی کاملاً طبیعی است که گارد کودک در برابر شما بسته باشد. هر گونه رفتار اشتباه از سوی شما، شرایط را دشوارتر می‌کند. به هر ترتیب باید توجه داشته باشید که چالش جدی روبه‌روی شما قرار دارد و باید با کسب آگاهی از این گردنه به سلامت عبور کنید.


مادر نگران و دختربچه ناراحت


در قالب بحث راهنمای رفتار با فرزند ناتنی ابتدا بهتر است برخی از مهم‌ترین اشتباهاتی که والدین مرتکب می‌شوند را مرور کنیم.


بیشتر بخوانید: علت اختلال‌ رفتاری دزدی در بچه‌ها چیست؟


۱. والدین هیچ تلاشی برای نزدیک شدن به کودک ناتنی نمی‌کنند

بی‌توجهی پدر به پسربچه


در بدو ورود شما به زندگی کودک فرزند خوانده، قطعاً فضای نه چندان صمیمی بین شما و او حاکم خواهد بود. بار اصلی برای شکستن یخ بین والدین و کودک ناتنی بر روی دوش والدین است. شما باید سعی کنید که خود را از هر راه صحیحی که ممکن است به او نزدیک کنید. متأسفانه برخی از پدرها و مادرها در این زمینه کم‌کاری می‌کنند. تصور آنها این است که با گذر زمان سردی رابطه به گرمی مبدل می‌شود. در حالی که به هیچ وجه این اتفاق با انفعال آنها روی نمی‌دهد.


۲. والدین از زاویه دید خودشان به کودک ناتنی نگاه می‌کنند

یکی از مباحث مهمی که در قالب راهنمای رفتار با کودک فرزند خوانده باید مورد توجه قرار بگیرد، این موضوع است که آنها باید به درستی درک شوند. برخی از والدین توقع دارند که کودک بدون هیچ چالشی آنها را بپذیرد. رفتارهای احیاناً سرد کودک در ابتدای رابطه را نشان بی‌ادبی کودک می‌گیرند. این نوع برداشت‌ها نسبت به رفتار کودکان ناتنی نشان دهنده آن است که درک درستی از شرایطی که آنها درگیرش هستند، وجود ندارد.


۳. والدین نقش پشتیبان کودک فرزند خوانده را ایفا نمی‌کنند


جلوگیری از تماس بچه با برق


نیاز به امنیت یکی از اساسی‌ترین نیازهای انسانی است که در تمام طول عمر همراه او است. در دوران کودکی این حس بیشتر در کودک وجود دارد و والدین مسئول مستقیم ایجاد احساس امنیت در او هستند. برخی از والدین به این نیاز ضروری کودک فرزند خوانده بی‌اعتنایی می‌کنند. باید به خاطر داشته باشید که شما مسئول مستقیم تصویری هستید که از خودتان در ذهن کودک ناتنی ایجاد می‌کنید.


بیشتر بخوانید: با کودک دروغگو چگونه رفتار کنیم؟


راهنمای رفتار با کودک فرزند خوانده

در ادامه بحث راهنمای رفتار با کودک فرزند خوانده، نوبت به کارهایی می‌رسد که والدین باید حتما برای محکم شدن حلقه رابطه عاطفی بین خودشان و فرزند ناتنی انجام دهند. در همین راستا روانشناسان حوزه تربیت توصیه می‌کنند که اقدامات زیر حتماً در دستور کار والدین در رابطه با فرزند ناتنی قرار داشته باشد:


۱. برای کودک فرزند خوانده وقت بگذارید


بازی با بچه‌ها


کودکان خیلی زود با کسانی که در محیط پیرامونشان به صورت دائمی حضور دارند، ارتباط برقرار می‌کنند. البته به شرط آنکه این افراد نقش سازنده و مثبتی داشته باشند. شما در مقام پدر یا مادر جدید کودک باید زمان کافی برای ارتباط با او اختصاص دهید. کودک باید احساس کند که برای شما اهمیت دارد و این گام بلندی در ایجاد روابط مناسب بین شما و فرزند ناتنی خواهد بود.

بیشتر بخوانید: چگونه مهارت دوست یابی در مدرسه را به کودکان آموزش دهیم؟

۲. بین فرزند تنی و ناتنی تفاوت قائل نشوید

کار با لپ‌تاپ به همراه بچه‌ها


بزرگ‌ترین خطری که متوجه رابطه شما با کودک ناتنی‌تان است، در مسئله نوع رفتار شما با کودک تنی و ناتنی‌تان نهفته است. گاهی اوقات شما واقعاً قصد و غرضی ندارید؛ اما باید توجه داشته باشید که ذهنیتی که برای کودک ناتنی ایجاد می‌کنید، خیلی مهم است. کودک ناتنی نباید احساس کند که شما فرزند تنی‌تان را بیشتر از او دوست دارید. سعی کنید عدالت را در این گونه موارد با دقت رعایت کنید.


۳. پیوند عاطفی خود با کودکان ناتنی را محکم کنید

گاهی اوقات والدین با خرید هدیه زیاد سعی می‌کنند که بچه‌ها را خوشحال کنند. خریدن هدیه قطعاً می‌تواند گزینه خوبی برای تقویت رابطه با فرزند ناتنی باشد. اما در بحث راهنمای رفتار با کودک فرزند خوانده باید توجه داشته باشید که او نیاز به اشکال گوناگون حمایت از جانب شما دارد. به عنوان مثال گاهی اوقات گفتن جمله دوستت دارم از بسیاری از هدیه‌های گران قیمت نیز کارایی بیشتری دارد.


۴. نسبت به رفتارهای کودک فرزند خوانده احساس مسئولیت کنید

توجه داشته باشید که شما باید در جایگاه تربیتی نقش پدر و مادر واقعی را برای فرزندخوانده ایفا کنید. بی‌تفاوتی نسبت به رفتارها و اقداماتی که از او سر می‌زند، کاملا اشتباه است. شما باید با حساسیت و در عین حال هوشمندانه به کودک نشان دهید که از اقدامات خوب او خوشحال می‌شوید و کارهای غلطش شما را ناراحت می‌کند.


بازخواست مادر به خاطر نمرات


۵. برای رفتار با کودک ناتنی از همسر خود کمک بگیرید

همسر شما در ارتباط با کودک ناتنی‌تان بهترین مشاور و همراه شما است. او خیلی بهتر از شما می‌داند که کودک چه اخلاقی دارد؛ از چه چیزهایی خوشش می‌آید و نسبت به چه چیزهایی حس خوبی ندارد. بهترین راهنمای رفتار با کودک فرزند خوانده شما قطعاً همسرتان است.


بیشتر بخوانید: چگونه حمام کردن کودک در زمستان را لذّت‌بخش کنیم؟


۶. در مواجهه با کودک ناتنی صبر و حوصله داشته باشید


صحبت با دختربچه عصبی


مهم‌ترین نکته‌ای که باید در پایان مورد توجه قرار دهید این است که قرار نیست همه چالش‌ها یک روزه برطرف شود. باید سعی کنید که قدم به قدم پرده‌های بین خود و کودک ناتنی را بردارید. صبر و حوصله زیاد کلید اصلی موفقیت شما در این مسیر طولانی است. گاهی اوقات باید از خطاها و احتمالاً رفتارهای نامناسب کودک ناتنی چشم‌پوشی کنید. این گونه رفتارها نیاز به تمرین و حوصله دارد.

کلام پایانی؛ راهنمای رفتار با کودک فرزند خوانده

در این مقاله به موضوع مهم راهنمای رفتار با کودک فرزند خوانده پرداختیم. واقعیت این است که ورود کودک ناتنی فصل جدیدی از روابط خانوادگی را برای والدین رقم می‌زند که هر چند با چالش‌هایی همراه است اما می‌توان با مدیریت درست از پس آنها بر آمد. در بحث راهنمای رفتار با فرزند ناتنی می‌توانید روی کمک مشاوران تربیتی نیز حساب ویژه‌ای باز کنید. این افراد تجربه و دانش بسیار زیادی در این زمینه دارند که می‌تواند گره مشکلات شما را باز کند. در پایان لازم است به این نکته اشاره کنیم که نباید وجود فرزند شما را از ازدواج مجدد باز دارد. بلکه باید با چشم و گوش بازتر قدم در این راه بگذارید.

دیدگاه شما
|
دیدگاهی ثبت نشده است، اولین نفری باشید که یک دیدگاه ثبت می کند.