بروزرسانی شده در ۱۳ شهریور ۱۴۰۱

چرا تنفر از مدرسه؟ | نکات طلایی افزایش علاقه فرزندان به درس خواندن

چرا تنفر از مدرسه؟ | نکات طلایی افزایش علاقه فرزندان به درس خواندن
زمان مطالعه : ۱۱ دقیقه ۵۹۸۴ بازدید ۳ نظر

اگر فرزندتان از مدرسه متنفر است، این مقاله را بخوانید تا بدانید چگونه حس تنفر از مدرسه را در فرزند خود کم کنید.

آیا زمانی که کودک شما از مدرسه باز می‌گردد، خسته و کلافه است؟ آیا کودک شما مدام این جمله را تکرار می‌کند که «دیگر نمی‌خواهم به مدرسه بروم»؟ آیا کودک شما به دلیل استرس زیاد در طول شب چندین بار از خواب بیدار می‌شود؟ در مورد دردهای جسمانی چه؟ آیا فرزند شما در طول مدرسه به انواع دردهای عصبی همچون معده‌درد، سردرد و... دچار می‌شود؟ تمام این شرایط به موجب تنفر کودک از محیط مدرسه پیش آمده و همین امر، تاثیرات منفی فراوانی بر روان و جسم او می‌گذارد. شما به عنوان والدین کودک وظیفه دارید، پیوسته شرایط او در مدرسه را تحت نظر داشته و از بروز هرگونه مشکلی پیشگیری کنید. به همین دلیل قصد داریم، مطلبی در مورد تنفر از مدرسه تهیه کرده و در مورد علائم و دلایل آن با شما صحبت کنیم. به این ترتیب می‌توانید حالات روحی کودک خود را بررسی کرده و احساس تنفر او از مدرسه را به راحتی تشخیص دهید. در پایان نیز راهکارهای علاقه‌مند کردن کودک به مدرسه را ارائه خواهیم داد. بنابراین برای پایان بخشیدن به تنفر کودک از مدرسه، با ما همراه باشید.


تنفر از مدرسه در کودکان چه نشانه‌هایی دارد؟

آریا کوچولو یکی از شاگردهای خوب کلاس اول است. او باهوش، زرنگ و هوشیار است، اما همواره دعا می‌کند که معلم اسم او را برای پاسخ دادن به سوالات صدا نکند. آریا تمام پاسخ‌ها را به خوبی می‌داند، اما در زمان بلند صحبت کردن، همه‌ی آن‌ها را فراموش می‌کند. آب دهانش خشک می‌شود و صدای قلب خود را نیز می‌شنود. با توجه به این موارد می‌توان گفت آریا به احساس تنفر از مدرسه دچار شده‌است. آیا خود شما نیز این احساس را در دوران مدرسه تجربه کرده‌اید؟ بد نیست، خاطرات خود از این شرایط را مرور کرده و ویژگی‌های این احساس مبهم را در خود بازیابی کنید. به این ترتیب می‌توانید کودک خود را به درستی راهنمایی کرده و به او گوشزد کنید که استرس او در زمان مدرسه موقتی بوده و پس از چند مدت از بین می‌رود. با این حال اگر نسبت به وجود احساس تنفر از مدرسه‌ در کودک خود شک دارید، می‌توانید علائم زیر را در او تشخیص داده و سپس راهکارهای لازم را برای برطرف کردن آن در پیش بگیرید. علائم تنفر از مدرسه در کودکان و نوجوانان به شرح زیر است:

  • علائم فیزیکی همچون سردرد، دل درد، سوزش معده، پا درد، حالت تهوع و استفراغ.
  • مشکلات خواب همچون شب ادراری، استرس در طول شب و... .
  • اختلال در تصمیم‌گیری. برای مثال کودک نمی‌تواند به درستی تصمیم بگیرد که چه بپوشد، چه بخورد و... .
  • به تاخیر انداختن زمان رفتن به مدرسه. برای مثال کودک ساعت‌ها به جمع‌آوری کیف، لوازم التحریر ... خود می‌پردازد.
  • از دست دادن مکرر اتوبوس و سرویس مدرسه.


تنفر از مدرسه در کودکان


دلایل تنفر کودکان از رفتن به مدرسه چیست؟

شیوه‌ی مواجهه‌ی والدین با مدرسه رفتن فرزندانشان دو نوع است. در نوع اول، والدین وظیفه‌ی خود می‌دانند که کودک و نوجوان خود را در مدرسه و تکالیف آن همراهی کرده و به کودک خود اساس امنیت و راحتی ببخشند. به این ترتیب کودک نیز با تمرکز و اشتیاق بیشتری در کلاس درس حاضر شده و ساعات خوبی را در مدرسه سپری می‌کند. در مقابل، گروه دوم والدین، وظایف و مسولیت‌های خود در قبال مدرسه رفتن فرزندشان را فراموش کرده و از این ساعات با عنوان ساعات آزادی خود یاد می‌کنند. در واقع آن‌ها معلم مدرسه را با پرستار کودک اشتباه گرفته‌اند. فرزندان آن‌ها نیز مدرسه را جایگاه بی‌ارزشی قلمداد کرده و تنفر از مدرسه را در خود پرورش می‌دهند.

بنابراین می‌توان گفت مهم‌ترین عامل تنفر از مدرسه در کودکان، به رفتار نادرست والدین اشاره دارد. اگر والدین، حضور فعال در مدرسه را امری بی‌ارزش و اتلاف وقت قلمداد کنند، کودک نیز نقش خود در مدرسه را از یاد برده و نسبت به آن بی‌علاقه می‌شود. برای پیشگیری از این حالت توصیه می‌شود به عنوان والدین کودک در جلسات مدرسه حضور یافته و ارتباط قوی و شایسته‌ای با اولیای مدرسه برقرار کنید. به این ترتیب مدرسه نیز در نگاه کودک ارزشمند و جدی ظاهر شده و فرزند شما احساس بهتری نسبت به محیط آن پیدا می‌کند. علاوه بر آن، دلایل متعدد دیگری وجود دارد که باید آن‌ها را نیز برای درمان کودک در نظر گرفت. از دیگر دلایل محتمل تنفر از مدرسه در کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حضور یک کودک دیکتاتور و قلدر در کلاس
  • وجود مشکلاتی بین کودک و معلم
  • ضعیف بودن مهارت‌های دوست‌یابی کودک و القای حس تنهایی به او
  • وجود مشکلات متعدد برای حل تمرینات کلاسی
  • اعتماد به نفس پایین
  • مقایسه خود با دیگران و عدم رضایت از ظاهر شخصی، لوازم التحریر و انواع اسباب بازی کودک.


چگونه کودکان را عاشق رفتن به مدرسه کنیم؟

معمولا زمانی که احساس تنفر از مدرسه به کودک اجازه نمی‌دهد عملکرد مناسبی در کلاس داشته باشد، والدین نیز دچار اضطراب و نگرانی می‌شوند. آن‌ها از خود می‌پرسند که چرا تنها کودک من از مدرسه رفتن نفرت دارد؟ آیا مشکلی از جانب والدین وجود دارد؟ آیا اولیا مدرسه مقصر هستند؟ دلیل تنفر از مدرسه هر چه که باشد، شما می‌توانید با در پیش گرفتن راهکارهای زیر، احساس تنفر را به علاقه تبدیل کرده و کودک خود را برای رفتن به مدرسه ترغیب کنید. از موثرترین این راهکارها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:


چگونه کودکان را عاشق رفتن به مدرسه کنیم؟


1. آیا کودک شما در مورد مشکلات خود با کسی مشورت می‌کند؟

برخی از کودکان می‌توانند در مورد مشکلات خود با والدینشان صحبت کرده و از آن‌ها کمک بخواهند. اما بسیاری از کودکان هستند که از صحبت کردن هراس داشته و هرگز در مورد مسائل خود در خانه صحبت نمی‌کنند. توصیه می‌شود در این حالت از اقوام، آشنایان، معلم و مشاورین کمک خواسته و شرایط لازم برای صحبت کردن کودک را فراهم کنید. این راهکار در شرایطی که کودک از جانب دیگران مورد آزار و اذیت جسمی قرار می‌گیرد، اهمیت بیشتری دارد.


2. آیا کودک شما خاطرات روزانه‌ی خود را در یک دفترچه‌ی شخصی یادداشت می‌کند؟

نوشتن احساسات منفی موجب کاهش استرس و فشار عصبی شخص می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود از کودک خود بخواهید، دلایل خود برای تنفر از مدرسه را در یک دفترچه یادداشت کرده و مشکلات خود را به این شکل بیرون بریزد. توجه داشته باشید که لازم نیست دفترچه خاطرات شخصی کودک توسط والدین یا یک بزرگسال خوانده شود، بلکه نوشتن این موارد به تنهایی، احساس امنیت و راحتی را به کودک القا خواهد کرد. به این ترتیب تنها با خرید دفتر خاطرات می‌توانید گام موثری در از بین بردن احساس تنفر کودک بردارید. «دفتر جلد سخت روکش‌دار A5 پنتر» یک گزینه‌ی ایده‌آل برای نگارش خاطرات کودک است. جلد سخت این محصول از فرسایش کاغذها جلوگیری کرده و کش تعبیه‌شده بر روی آن، حمل و نقل دفتر را برای کودکان آسان‌تر می‌کند.


دفتر جلد سخت روکش‌دار A5 پنتر

خرید دفتر جلد سخت روکش‌دار A5 پنتر


3. کودک شما چه ساعتی به تخت‌ خواب می‌رود؟

چنانچه کودکان در طول شب خواب کافی نداشته باشند، صبح روز بعد گیج و سردرگم خواهند بود. همچنین چرت زدن در کلاس موجب کاهش تمرکز آن‌ها شده و اعتماد به نفس آن‌ها را به صورت چشمگیری کاهش می‌دهد. توصیه می‌شود برای خواب کودک، یک ساعت مشخص تعیین کنید. در واقع این وظیفه‌ی والدین است که ساعات خواب فرزند خود را تنظیم کرده و از بروز کمبود خواب در آن‌ها جلوگیری کنند.


4. آیا همراه کودک خود به مدرسه می‌روید؟

بسیاری از والدین با مشاهده‌ی پریشانی کودک خود از جدایی، همراه آنان به مدرسه می‌روند. برخی از آن‌ها حتی در کلاس درس نیز حاضر شده و تمام ساعات درس را در کنار فرزند خود می‌نشینند. بهتر است بدانید این کار نه تنها هیچ کمکی به کودک نمی‌کند، بلکه مرحله‌ی وداع از والدین را برای او سخت‌تر نیز می‌کند. در واقع هرچه خداحافظی والدین با کودکان بیشتر طول بکشد، کودکان احساس ناراحتی بیشتری خواهند داشت. همچنین هرچه قاطعانه‌تر کودک خود را راهی مدرسه کنید، احساس استقلال را در او تقویت خواهید کرد.


رفتن مدرسه به همراه کودک


5. آیا کودک شما با ظاهری آراسته و تمیز در مدرسه حاضر می‌شود؟

لازم نیست کودک همواره لباس‌های گران‌قیمت بر تن داشته باشد، لباس‌های ساده و تمیز نیز کمک شایانی به افزایش اعتماد به نفس کودک خواهد کرد. در واقع پوشاندن لباس‌های گران‌قیمت به دانش‌آموز کار صحیحی نیست. این کار حواس کودکان را از تحصیل پرت کرده و تمرکز آن‌ها را کاهش می‌دهد.


6. آیا فرزند شما از وسایل و لوازم التحریر مناسب استفاده می‌کند؟

شاید بسیار ساده به نظر برسد، اما استفاده از لوازم التحریر نامرغوب و بی‌کیفیت تاثیر فراوانی بر یادگیری کودکان دارد. در واقع محصولاتی که کارایی لازم را ندارند، به تنفر از مدرسه در کودک دامن می‌زند. سایت آریالند انواع «بسته لوازم تحریر ویژه» را بر اساس جنسیت و مقطع تحصیلی کودک در اختیار شما قرار می‌دهد. برای مثال شما می‌توانید در این سامانه، نسبت به خرید «بسته لوازم تحریر ویژه دبستان 2 (پسرانه )» اقدام کنید. جزییات این پک‌های مدرسه از محصولات باکیفیت و ساده‌ای تهیه شده است که رضایت کودک را به همراه خواهد داشت. این بسته‌ها، مجموعه‌ی کاملی از دفتر، خط‌کش، مداد مشکی، انواع خودکار، مداد رنگی، خمیر بازی آریا و... بوده و با قیمت مناسب آن، خرید پک مدرسه مقرون به صرفه خواهد بود.


بسته لوازم تحریر ویژه


7. آیا فضای مناسبی برای انجام تکالیف کودک فراهم کرده‌اید؟

متخصصان توصیه می‌کنند همواره در جریان تکالیف مدرسه‌ی فرزند خود باشید. همچنین کودک باید در فضایی ساکت و با آرامش ذهنی به حل تکالیف خود بپردازد. شما می‌توانید برای کودکان پیش دبستانی نیز کتاب بخوانید. کودکان با شنیدن داستان‌های شبانه، قوه‌ی تخیل خود را به کار می‌اندازند. همین امر تنفر از مدرسه را در آن‌ها کاهش داده و کودکان را برای یادگیری خواندن و نوشتن ترغیب می‌کند.


شما چگونه فرزند خود را راهی مدرسه می‌کنید؟

در این مطلب به صورت کامل در مورد تنفر از مدرسه صحبت کردیم. از علائم و دلایل این احساس منفی در کودکان گفتیم. همچنین راهکارهای ترغیب کودک برای رفتن به مدرسه را نیز ارائه کردیم. علاوه بر موارد ذکر‌شده، شما چگونه کودک خود را برای رفتن به مدرسه تشویق می‌کنید؟ آیا پس از انجام این راهکارها، تغییرات مثبتی در رفتار فرزند خود احساس کرده‌اید؟ به نظر شما، چه تغییراتی در مدرسه می‌تواند احساس بهتری به کودک بخشیده و از احساس تنفر او بکاهد؟ منتظر دریافت نظرات و تجربیات شما هستیم. پیشاپیش از همکاری شما، سپاسگزاریم!

دیدگاه شما
|
یه بنده خدا
یه بنده خدا
۲۶ خرداد ۱۴۰۳

بزار منم بگم چرا از مدرسه متنفریم.اگه نمره بد بگیریم معلم جوری باهامون رفتار می کنه اگار خنگ ترین آدم روی زمینیم علاقه هامون دور ریخته می شه آدم حساب نمی شیم تهمت قضاوت ها هم کلاسی و معلم ها فشاری که والدین رومون وارد می کنه برای درس خواندن فضای مدرسه شبیه زندانهه ادامه بدم؟:((

دیدگاه شما
فاطمه رضایی
فاطمه رضایی
۰۷ بهمن ۱۴۰۱

برای اینکه هر روز از بچه ها امتحان گرفته میشه یه جمعه و پنج شنبه آزادندارند۵روزباید مدرسه برن از ۶بیدار میشن تا ساعت ۲ظهرتومدرسه بعد هم یه ناهاربخورتکالیف شروع میشه هر پنج شنبه وجمعه حتما امتحان برای شنبه وکلی کاربرگ وتکالیف دیگه به نظرتون جونی واسه بچه ها می مونه برای همین است آخرسردیوونه میشن می ریزن خیابون این زخم ها بلاخره یه جابی سربازمی کنه برای همین بچه های ماشادنیستند

دیدگاه شما
Aa
Aa
۱۶ مهر ۱۴۰۱

بگذار دلیلش رو برای خودم بهتون بگم. چون دوست نداشتم هر روز قیافه ی همکلاسی های **** افتاده ام رو ببینم و حس میکردم خودم میتونم سریع تر این درس ها رو تموم کنم و علاوه بر اون میتونستم از درس های مزخرفی مثل عربی فاارسی و.. صرف نظر کنم و تمام تمرکزم رو روی ۳ درس مهم ریاضی و علوم و زبان بگذارم و ۱۲ سال رو توی ۴ سال تموم کنم و ۸ سال در عمرم صرفه جویی کرده باشم.

دیدگاه شما