علت بد غذایی کودکان زیر 7 سال چیست؟ + راهکار غذا خور شدن
طبیعی است که کودک بهآسانی نتواند از قاشق استفاده کنند،و یا از غذاها ایراد بگیرند در این مقاله درباره بد غذایی کودکان زیر 7 سال بخواانید
برخی گمان میکنند چون غذا خوردن از نیازهای اصلی انسان است پس غذا خوردن کودکان نیازی به آموزش ندارد. درحالیکه بد غذایی کودکان زیر ۷ سال، یکی از مشکلاتی است که همواره پدرها و مادرها با آن دستوپنجه نرم میکنند. شاید تا زمانی که شخصی صاحب فرزند نشده باشد، از نکات ریز و مشکلات خوردن غذا در کودکان آگاهی پیدا نکند. همانطور که در تمام موارد، تربیت کودکان به ظرافت و دقت جدی نیاز دارد یاد دادن غذا خوردن به کودکان نیز از مواردی است که بهدقت و خلاقیت خاصی وابسته است. خوردن غذا یکی از ارکان اصلی زیستن هر شخصی است و در سلامت جسم و روح او بسیار مؤثر است. بد غذایی کودکان در سنین پایین میتواند در تکامل رشد جسمی و ذهنی آنان اثرگذار باشد و همچنین در بسیاری از موارد، این بد غذایی و عادات بد غذایی دیگر تا سنین بالا در افراد باقیمانده و بسیار آزاردهنده خواهد شد. در ادامه با دلایل بد غذایی کودکان و روشهای اصولی مقابله با آن آشنا میشویم.
۶ دلیل بد غذایی کودکان زیر ۷ سال
بد غذایی کودکان بهخصوص کودکانی که کمتر از ۷ سال سن دارند، دلایل متعددی دارد. برای رفع بد غذایی کودکان زیر ۷ سال، لازم است که ابتدا به دلیل بی میلی کودک به غذا پی ببریم تا بتوانیم در جهت صحیح برای بهبود تغذیه کودک تلاش کنیم. گاهی ممکن است کودکی از بیماری رنج ببرد و نتواند خوب غذا بخورد و نسبت به خوراکیها بیمیل باشد. در این موارد باید به پزشک مراجعه شود. در ادامه مواردی از دلایل تربیتی میل نداشتن کودکان به غذا را تشریح میکنیم.
استفاده از غذا به عنوان ابزار تنبیه
گاهی پیش میآید که والدین و اغلب مادران برای تنبیه کردن کودکان از غذا استفاده میکنند. در این موارد ممکن است کودکان را مجبور کنند تا مقدار زیادی غذا بخورند و یا غذایی که دوست ندارند را بخورند. در این صورت، رفتهرفته کودکان لجبازی را یاد میگیرند و برای مخالفت و لجبازی با خانواده، از غذا خوردن دست میکشند. یکی از مهمترین دلایل بد غذایی کودکان زیر ۷ سال، همین لجبازی با والدین است.
بیشتر بخوانید: سبک فرزند پروری شما چیست؟ این موضوع چگونه بر فرزندان شما تأثیر میگذارد؟
غذا خوردن در ساعات نامنظم
یکی از عوامل مهم بد غذایی کودکان زیر ۷ سال، نامنظم بودن ساعات غذا خوردن است. گاهی پیش میآید که خانوادهها برنامه منظمی برای زندگی ندارند و ساعت استراحت و غذا خوردنشان مشخص نیست و یا در مدت کوتاهی نظم زندگیشان برهم میخورد. در این موارد معمولاً کودکان و حتی بزرگسالان نیز اشتهای خود برای خوردن غذا را از دست میدهند و بهآسانی نمیتوانند آن را به حالت اولیه بازگردانند. در این موارد والدین باید سعی کنند نظم غذا خوردن کودکان برهم نخورد و اگر این اتفاق افتاد، بهسرعت در جهت بهبود آن تلاش کنند.
سختگیری در آداب خوردن غذا
در بسیاری از موارد، پدرها و مادرها تأکید بسیار زیادی بر آداب غذا خوردن و به صورت خاص، دست گرفتن قاشق و چنگال دارند. باید به این نکته توجه کرد؛ بسیار طبیعی است که کودکان بهآسانی نتوانند از قاشق استفاده کنند و همچنین بسیار عادی است که کودکی غذایی را بیشتر و بهتر از غذایی دیگر بخورد. در این صورت بهتر است والدین از سختگیریهای خود برای غذا خوردن کودک دست بردارند و او را آزادتر بگذارند. یکی از مهمترین دلایل بد غذایی کودکان زیر ۷ سال، همین سختگیریهای والدین از سر دلسوزی است.
نقش عدم آرامش محیط و مشاجره در بی میلی کودک به غذا
گاهی دیده میشود که میز یا سفره غذا به زمین مشاجره بین والدین و فرزندان تبدیل میشود. در این موارد نمیتوان انتظار داشت که کودک میل زیادی به غذا خوردن نشان دهد. در این حال معمولاً اسم غذا برای کودک، یادآور درگیری با پدر و مادر بر سر خوردن غذا است. باید بدانیم که اگر میخواهیم میل نداشتن کودکان به غذا و بد غذایی کودکان زیر ۷ سال را از میان ببریم، باید محیطی آرام و راحت برای غذا خوردن آنها فراهم کنیم.
نگرانی و توجه بیش از حد مادران به غذا خوردن کودک
بد غذایی کودکان زیر ۷ سال، گاهی از توجه افراطی والدین ناشی میشود. برخی والدین و در اغلب موارد مادران، از روی نگرانی و توجه بیش از حد به کودک، مدام نگران تغذیه درست او هستند. در مواردی میبینید که مادران با یک ظرف غذا، مدام دنبال کودکشان حرکت میکنند و گمان میکنند با این کار میتوانند تغذیه کودک را بهبود دهند؛ درصورتیکه اینطور نیست. این زیادهروی در دعوت کودک به غذا، میل به غذا را در کودک از بین میبرد. جالب است بدانید در این شرایط، گاهی کودک از غذا نخوردن برای جلبتوجه نیز استفاده میکند.
بیشتر بخوانید: دلایل بی اشتهایی صبحگاهی کودکان دبستانی چیست؟
عدم توجه به استقلالخواهی کودک در خوردن غذا
در برخی موارد دیده میشود که کودکان میخواهند خودشان غذا بخورند و از پس کارهای خود بر بیاید؛ اما والدین به دلایل مختلف ممانعت میکنند. از جمله این دلایل میتوان به وسواس تمیزی و یا جلوگیری از ریختن غذا روی لباس کودک اشاره کرد. این درگیری بین والدین و کودکان شکل میگیرد، هم کودک میخواهد استقلال خود را به دست بیاورد و هم مادر میخواهد شرایط را کنترل کند. به این صورت یکی از علل بد غذایی کودکان زیر ۷ سال، همین کشمکشها است که بهمرور میل کودک به غذا را کاهش میدهد.
راهکارهای کنترل بد غذایی کودکان
اگر فرزندتان به دلایلی غیر از بیماری بدنی در مقابل غذا خوردن مقاومت میکند؛ باید به دنبال راهکاری برای مقابله با این وضعیت باشید. اما اگر کودکی دارید که با خوردن غذا رابطه خوبی دارد، ادامه مطلب میتواند برای شما بهعنوان یک یادآوری باشد.
نادیدهگرفتن و اهمیت ندادن به غذا نخوردن کودک
اولین روشی که در مقابل بد غذایی کودکان زیر ۷ سال میتوانید به کار ببندید، روش اهمیت ندادن و اظهار بیتوجهی نسبت به این موضوع است. برخی کودکان از غذا خوردن و یا خوردن غذایی خاص امتناع میکنند تا توجه والدین و اطرافیان را جلب کنند. در صورت نادیدهگرفتهشدن، دیگر به این کار ادامه نمیدهند. گاهی پیش میآید که کودکان از نوع غذا ابراز ناراحتی میکنند، درحالیکه قبلاً آن غذا را میخوردهاند. در این حالت به غذا نخوردن و یا اعتراض او اهمیت ندهید. دوباره چند روز بعد همان نوع غذا را به او بدهید. این میتواند کودک را متوجه کند که از این راه نمیتواند جلبتوجه کند.
بد غذایی کودک را بهعنوان یک مشکل مطرح نکنید
زمانی که شما بد غذایی کودک خود و یا دیگران را در حضور کودکتان، برای دیگران مطرح میکنید، در واقع به کودک نشان میدهید که این موضوع بسیار اهمیت دارد. زمانی که کودک به این دلیل، خود را مورد توجه میبیند، هوس میکند که برای غذا خوردن، ایجاد چالش کند. اگر کار به آنجا برسد که کودک گمان کند شما برای غذا دادن به او، همواره تلاش خواهید کرد، کار شما بسیار سخت میشود. یکی از راههای مقابله با بد غذایی کودکان زیر ۷ سال، مطرح نکردن بد غذایی بهعنوان یک مشکل است.
بیشتر بخوانید: تاثیرات مثبت کارتون بر رشد کودک
ترغیب کودک برای مشارکت در آماده کردن و خوردن غذا
والدین و بهخصوص مادران، باید تلاش کنند که به صورت هرچند محدود، کودکان را در آمادهکردن غذا شرکت دهند. این مشارکت میتواند در حد ریختن چند تکه از مواد غذایی در ظرف باشد. برای کودکان خود ظرف و لیوان مخصوص تهیه کنید. بهتر است برای خرید، نظر خود او را هم جویا شوید. این کار باعث میشود کودک به غذا خوردن ترغیب شود. یکی دیگر از انواع مشارکت این است که اجازه دهید کودک بخشی از کارهای مربوط به خوردن غذا را خودش انجام دهد و شما نیز کمکش کنید. این موارد را مشارکت دادن کودک در تهیه و خوردن غذا میگویند؛ بنابراین با این روش نیز میتوان از میل نداشتن کودکان به غذا جلوگیری کرد.
بیشتر بخوانید: چرا آموزش مهارتهای زندگی به کودکان را باید جدی بگیریم؟
⇐ بیشتر بخوانید: فرزندتان به حرفتان گوش نمیدهد؟
ایجاد نشاط در هنگام غذا خوردن
یکی از راههای ازبینبردن بد غذایی کودکان زیر ۷ سال، این است که محیط غذا خوردن را برای او شاد کنید. در این حالت، کودک زمان غذا خوردن را بهعنوان لحظات شادی و نشاط به یاد میآورد و غذا خوردن برای او جذاب میشود. این شادی میتواند به این شکل باشد که از عروسکهای کودک دعوت کنید تا غذا را کنار شما میل کنند. میتوانید غذا خوردن را همراه با یک شعر یا داستان برای کودک همراه کنید. به صورت کلی میتوانید غذا خوردن را با یک فعالیتی که برای کودک جذاب باشد، هماهنگ کنید. در این موارد، زمانی که از خوردن غذا یاد میشود، کودک احساس خوشایندی میکند و بی میلی کودک به غذا، کمکم از بین میرود.
خلاقیت و سلیقه در تهیه غذای کودک
یکی از روشهایی که کودکان را به غذا خوردن ترغیب میکند، علاوه بر طعم و عطر غذا، زیبایی ظاهری غذا است. برای کودکان بسیار مهم است آنچه بهعنوان غذا میخوردند، ظاهر جذابی داشته باشد. میتوانید برای جذابیت بیشتر غذا، از مواد غذایی خوشرنگ و متنوع استفاده کنید. مثلاً میتوانید غذا را در اشکال مختلف و جذاب تهیه کنید. کودکان بیشتر دوست دارند که غذا را مانند لقمه، در دستشان بگیرند. میتوانید غذاهای مختلفی که امکانش را دارند، به شکل پیتزا درست کرده و به کودک بدهید. خلاقیت در تهیه غذا، یکی از راهکارهایی است که میتواند بد غذایی کودکان زیر از ۷ سال را تا حد زیادی بهبود بخشد.
الگوی تغذیه مناسبی برای کودکان داشته باشید
میتوان بیان کرد که یکی از دلایل بد غذایی کودکان زیر ۷ سال، معین نشدن الگوی تغذیه مناسب از طرف والدین است. به طور مثال، زمانی که کودکی از خوراکیهایی مثل شکلات و تنقلات زیاد استفاده میکند، به شکل عادی میل او به خوردن غذا کاهش مییابد. این مورد از دلایل بسیار جدی بد غذایی کودکان است. اگر خانواده سعی کنند با یک الگوی درست غذایی از مصرف بیرویه تنقلات جلوگیری کنند بخشی از مشکل بد غذایی کودکشان را حل کردهاند.
بیشتر بخوانید: ۵ ماده غذایی برتر برای رشد و تقویت کودکان
سخن پایانی
در این مطلب سعی شد تا والدین با مهمترین دلایل بد غذایی کودکان زیر ۷ سال و مناسبترین راهکارهای کنترل و ازبینبردن این مشکل، آشنا شوند. همانطور که میدانید و بیان شد، خوب و درست غذا خوردن کودکان بسیار مهم و حیاتی است. از این جهت کودکانی که خوب غذا نمیخورند و در اصطلاح عامیانه بدغذا هستند، در کودکی و بزرگسالی به مشکلات جدی دچار میشوند که البته در کودکی میتوان از آن جلوگیری کرد. اگر کودکی دارید که از بد غذایی او به ستوه آمده و نگران سلامتش هستید، سعی کنید مطالب بالا را بهدرستی پیادهسازی و نتیجهی مثبتش را مشاهده کنید.
خرید لوازم خانه و آشپزخانه کودک