خمیر بازی برای کودک | فواید و نکات استفاده از آن
تقویت ماهیچههای کوچک دست مهمترین فایده خمیر بازی است. هماهنگی چشم و دست، پرورش قوه تخیل و خلاقیت بچهها و نقشی که در سلامت مغز بچه ها دارد سایر فواید بازی با خمیر بازی است.
همه ما تا حدودی با خمیر بازی آشنا هستیم و احتمالا خود شما هم که مخاطب این مطلب هستید تجربه خرید یا استفاده از خمیر بازی را داشتهاید. اما آیا با فواید شگفتانگیز خمیر بازی برای کودکان آشنا هستید؟
با ما همراه باشید تا در این مقاله به بررسی ۷ فایده خمیر بازی بپردازیم که در کنار حس لذت و سرگرمی باعث ایجاد هزاران نقطه روشن در مسیر رشد و تربیت جسم و ذهن کودک می گردد. کودکان دوست دارند با خمیر بازی، بازی کنند و ما به عنوان والدین باید دقیقا بدانیم بازی کردن با خمیر بازی چه راه شگفتانگیزی برای یادگیری و رشد کودکان است. کودکان از تخیل خود بهره میگیرند و افکار و ایدههایشان را در حین استفاده از خمیر بازی بروز می دهند. درغالب درست کردن اشکال کوچک و بزرگ و دستساختههایی که حتی از نظر ما بزرگترها بیمعنا هستند استعدادهای خود را به نمایش میگذارند. خمیر بازی مادهای نرم و شکل پذیر است که برای بازی بچهها در خانه، مهدکودک و مدرسه استفاده میشود. برای بسیاری از کودکان خمیر مجسمه یا بازی با گِل رس اولین تجربه هنر حجمی است.
در هنگام بازی با گل رس یا خمیر بازی انگشتان دست کودک تماس مستقیم با این مواد را تجربه میکند و هنگام بازی کودک علایق و رویاهای خود را در شکلدهی خمیر تحقق میبخشد.
کودکان در کنار بازی، با لمس کردنها، فشار دادنها، قالبسازیها و ترکیب کردن رنگ ها و شکلها قدرت خیالپردازی خود را افزایش میدهند و ماهیچههای کوچک انگشتان خود را در حین استفاده از خمیر بهصورت ناخواسته تقویت میکنند. همان ماهیچههایی که در آینده برای نگه داشتن مداد و نوشتن به آنها احتیاج دارند. در کنار تقویت عضلات، در اثر ارتباطگیری و سرگرم شدن با خمیر، دریچهای به سوی دنیای علم و شادی باز میشود و علاوه بر تقویت قدرت تخیل و تجسم، یادگیری علوم ریاضی کودکان را نیز بیدار کرده و تجسم آنها را به واقعیت نزدیکتر میسازد. شاید ساختن یک کره رنگی با خمیر در ابتدا فقط یک سرگرمی به نظر برسد اما ساختن همان اجسام هندسی نامشخص که بعضا هیچ زاویه یا اندازه مشخصی ندارند مقدمه خوبی برای یادگیری تمرین ریاضی، هندسه و لمس شکلهای هندسی آنهاست.
۷ فایده خمیر بازی برای کودکان:
۱- مهارتهای حرکتی ظریف ایجاد میکند:
بازی با خمیر عضلات و ماهیچههای کودکان را تقویت کرده و معمولا در حین بازی خطری آنها را تهدید نمیکند (مثل زمین خوردن و افتادن ).
۲- باعث آرامش میشود:
بازی با خمیر موجب کاهش تنش و رقابت میان کودکان و باعث بهبود تمرکز میشود و با فشار دادن خمیر کودکان مقداری از انرژی مازاد خود را تخلیه کرده و به آرامش میرسند.
۳- خلاقیت را افزایش میدهد:
مهم نیست که کودکان شما چند ساله هستند. آنها با ترکیب خمیر بازیهای رنگی، رنگ های جدید یا اشیا مفهوم یا نامفهوم میسازند و با این کار تصورات خود را گسترش میدهند و به روشهای تازه و مبتکرانه فکر میکنند.
۴- هماهنگی چشم و دست:
همراه خمیر بازی معمولا کودکان از ابزارهای اطراف خود کمک میگیرند. از این طریق آنها مجبور میشوند به استفاده وسایل مختلف جهت ساختن ایدههای خود دست بزنند. با این کار آنها هماهنگی چشم و دست را فرا میگیرند. با یک کارد پلاستیکی خمیر را از وسط به دو نیم کردن یک مثال ساده جهت هماهنگی چشم و دست است.
۵- بهبود مهارتهای اجتماعی:
کودکان ما در کنار یک دوست خواهر یا برادر و یا حتی پدربزرگ و مادربزرگ نشسته و در حین بازی مهارتهای اجتماعی خود را تقویت میکنند.
آنها معمولا چیزهایی میسازند که در ذهنشان به آن پرداخته و در حین لذت بردن، افکار و ایدههای خود را با دیگران تقسیم کرده و مهارت خلاقیت و روابط اجتماعی خود را تقویت میکنند.
۶- افزایش سطح علم و دانش کودکان:
خمیر بازی باعث علاقهمند کردن کودکان به یادگیری میشود. خمیر بازی ابزار مناسبی برای آموزش شمارش – اشکال و اندازه است. به عبارت دیگر موجب درک و تقویت علم ریاضیات در کودکان میشود.
۷- باعث افزایش زمان بازی میشود:
در دنیای تکنولوژی محور امروز بچهها مدام به موبایل، تلویزیون، کامپیوتر و تبلت و… تمایل دارند. چه خوب است زمانیکه در حین تماشای کارتون مورد علاقه خود هستند با خمیر های رنگی سرگرم شوند تا تمرکز و وابستگی آنها به تلویزیون کمتر شود. علاوه بر آن، با این کار با دیگر همسالان خود ارتباط برقرار کنند و در نتیجه از انزوا و گوشهگیری آنها جلوگیری شود.
رابطه مستقیم خمیر بازی با «سلامت مغز» کودک:
سرعت یادگیری کودک بسیار بالاست. برای کودکان تازه متولد شده دنیای جدید همراه با سیل اطلاعات است و آنها اطلاعات جدید را به سرعت جذب میکنند. تعداد سیناپسهای مغز کودکان بسیار بیشتر از مغز بزرگسالان است و دلیل این امر این است که مغز خردسالان در حال رشد و نمو بیشتری است. برخلاف بزرگسالان که اطلاعات نامربوط را جمع آوری نمیکنند کودکان همه چیز را فراگرفته و با این کار اتصالات عصبی مغز خود را افزایش میدهند. به این پدیده «نوروپلاستی» میگویند که به عبارت سادهتر توانایی تغییر مغز خواهد بود. چیزی که در سالهای اولیه رشد بسیار فعال است.
اتصالات عصبی که فعال نمیشوند ضعیف شده و در نهایت ممکن است در فرآیندی به نام «هرس سیناپس» که با بزرگتر شدن نوزاد اتفاق میافتد بهطور کلی از بین برود. به دلیل توانایی بالای کودکان در جمعآوری اطلاعات آنها تاثیرپذیر هستند.تجارب اولیه آنها تاثیر قابل توجه و ماندگاری در رشد اجتماعی و فردی آنها دارد. بنابراین به حداکثر رساندن رشد مهارتهای شناختی کودکان امری مهم است. افزایش سطح یادگیری در اوایل زندگی کودک حتی با انتخاب اسباببازیهایی که باعث رشد مهارتهای شناختی میشوند میتواند محقق شود. بنابراین بزرگسالان وظیفه دارند تا اطمینان حاصل کنند که از توانایی کودکان درست استفاده کرده و اسباب رشد آنان را فراهم سازند. اسباببازی با توجه به میزان زمانی که کودک برای بازی وقت صرف میکند در رشد مغزش بسیار تاثیر گذار است.
بنابراین زمانیکه کودکان در حال بازی و سرگرمی هستند و فکر میکنند همه چیز شادیآور است در واقع در حال یادگیری هستند. برای کودکان راحتتر است که در حین انجام کارهای سرگرمکننده و شادیبخش اطلاعات را جمعآوری و به خاطر بسپارند و این نکته نشان دهنده اهمیت نوع و انتخاب مناسب اسباببازی میشود.
خمیر بازی بر خلاف اسباببازیهای دیگر که به طور معمول برای کودکان ساخته میشوند، بسیار مفید است چرا که کودک هر طور بخواهد با آن بازی میکند و تمام کنترل بازی در دست کودک است. این موضوع تا حدی به قدرت تصمیم گیری و رهبری کودک کمک می کند. همچنین خمیر بازی در بهبود کودکانی که بیش فعالی دارند میتواند بسیار موثر باشد.
۲ نکته نهایی در خرید خمیر بازی:
۱- تفاوت خمیر بازی و ژل اسلایم
بعضی اسباببازیهای مشابه خمیر بازی مثل ژل اسلایم که با نام خمیر جادویی نیز معروف شده است حاوی مادهای سمی به نام بوراکس هستند. بوراکس در واقع همان اسید بوریک است که در ساخت حشرهکش ها هم استفاده میشود. برخی دولتها از جمله دولتهای اروپایی و کانادا استفاده از آن حتی به عنوان حشرهکش را ممنوع کرده است. خمیر بازی از این ماده سمی مبراست و میتواند جایگزین بسیار سالمی بازی بچهها باشد.
توصیه میکنیم هنگام خرید خمیر بازی به ترکیبات روی برچسب آن دقت کنید و مراقب باشید ژل اسلایم را به عنوان خمیر بازی به شما نفروشند.
۲- سن مجاز برای استفاده از خمیر بازی:
همیشه روی جعبهٔ خمیری را که میخواهید بخرید بهدقت نگاه کنید. ببینید که گروه سنی خاصی برای بازیکردن با محصول در نظر گرفته شده است یا خیر. شاید استفاده از آنها مخصوص گروه سنی خاصی باشد.
البته گفته میشود که خمیر بازی معمولا برای کودکان بالای دوسال مطلوب است و مانعی ندارد. اما این به معنای تنها گذاشتن کودک با خمیر نیست. برای اینکه حادثهای رخ ندهد، بهتر است در هنگام بازی کودکان کوچکتر با خمیر بازی، حواستان به آنها باشد.
نتیجه گیری:
یکی از اسباببازیهای مناسب و کاربردی برای کودکان پیشدبستانی و دبستانی خمیر مجمسه یا همان خمیر بازی است که برای تقویت قوه تخیل عالیست. آنچه کودکان می توانند با خمیر بسازند پایان ندارند. بخصوص اگر وسایل جانبی آن را هم داشته باشند. کودکان با خمیر بازی شگفت زده شده و اوقات کودکی خود را در آرامش سپری کنند
از طرف دیگر تهیه خمیر بازی در مقایسه با سایر اسباببازیها، مقرون به صرفه است و فضای اتاق کودک را هم اشغال نمیکند و میتواند منجر به شکوفا شدن هزاران ایده خلاقانه در ذهن و روح کودک دلبندمان شود. اگر به دنبال دلیلی برای تهیه خمیر بازی برای کودکان هستید، توجه شما را به این نکته جلب میکنیم که این اسباببازی کلاسیک دهههاست که وجود دارد و با اشاره به مواردی که گفته شد کاملا روشن است که به چه دلیلی تا امروزه نسل به نسل انتقال یافته و همچنان امروزی و لذتبخش است.